https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Choroba wrzodowa bardziej dolegliwa wczesną wiosną

Anna Kaczanowska, dietetyk
Nasilenie objawów obserwuje się wczesną wiosną
Nasilenie objawów obserwuje się wczesną wiosną sxc.hu
Ten, kto cierpi na chorobę wrzodową nie może w pełni cieszyć się nadchodzącą wiosną. Nasilenie objawów obserwuje się właśnie wczesną wiosną i jesienią.

Choroba wrzodowa jest schorzeniem przewlekłym, które bardzo często powraca jak bumerang tuż po zaleczeniu. Kiedy już cieszymy się dobrym samopoczuciem i apetytem, znienacka pojawiają się niepokojące objawy.

Jeśli 30 minut po zjedzeniu posiłku zaczyna boleć nas brzuch, prawdopodobnie mamy chorobę wrzodową żołądka, natomiast , gdy silny ból budzi nas w środku nocy lub wczesnym rankiem, kiedy jesteśmy na czczo, najpewniej mamy do czynienia z wrzodami na dwunastnicy.

Ta uciążliwa choroba może mieć wiele przyczyn, ale najczęściej rozwija się w wyniku zakażenia Helicobacter pylori. Badania epidemiologiczne wykazały, że nawet 80 proc. dorosłych Polaków może być zakażonych tą groźną bakterią! Jednak nie możemy panikować - czy u osoby zakażonej dojdzie do uszkodzenia błony śluzowej i zapalenia, zależy od występowania dodatkowych czynników, m.in. predyspozycji genetycznych, patogenności szczepu H.pylori, odporności organizmu czy palenia tytoniu i nadużywania soli kuchennej.

Znacznie częściej chorują panowie, osoby nadużywające alkohol i niesteroidowe leki przeciwzapalne, np. aspirynę.

Co jeść, aby złagodzić przykre dolegliwości? Podstawowa zasada to przygotowywanie lekkostrawnych, małych objętościowo posiłków. Jemy często, najlepiej 5 razy dziennie, ale w małych porcjach. To umożliwia szybkie opróżnianie żołądka z treści pokarmowych, przez co wrzody szybciej się zagoją.

Pamiętajmy o dokładnym żuciu i rozdrabnianiu pokarmu - to znacznie ułatwi trawienie. Unikajmy potraw smażonych i wywarów mięsnych. Nasilają one wydzielanie kwasu żołądkowego. Nie powinniśmy jeść zbyt gorących posiłków, gdyż mogą spowodować gwałtowne przekrwienie błony śluzowej żołądka. Potrawy lepiej doprawiać łagodnie. Symbolicznie używamy pieprzu, papryki, musztardy, chilli czy gorczycy. Gdy obawiamy się napadu bólu, eliminujmy z jadłospisu przetwory z dodatkiem octu. Świeże warzywa i owoce zastępujemy przecierami i sokami warzywnymi oraz owocowymi. Koniec z ciężkostrawnymi produktami (wędzone mięsa i ryby, nasiona roślin strączkowych, kapusta, niedojrzałe owoce, ciemne pieczywo)! Na czarnej liście umieszczamy również kawę, mocną herbatę, alkohol. Napoje te pobudzają wydzielanie soku żołądkowego i podrażniają błonę śluzową.

Czytaj e-wydanie »

Komentarze 6

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

j
jasiek64
W dniu 01.04.2014 o 22:18, Anna ROJEK, Olsztyn napisał:

 ODŻYWIANIE  PRZY  CHOROBIE  WRZODOWEJ  /  OTYŁOŚCI  (CHOLESTEROL)  /  NADWADZE  /  CUKRZYCY  /  NADCIŚNIENIU  /  CHOROBACH  SERCA: INTELIGENTNE, TAKIE POLECAM. ***** 1. Jemy niskotłuszczowo czyli: INDEKS  ŻYWIENIOWY  TJ. IŻ  PRODUKTU. 2. Niskowęglowodanowo, a zatem (energetyczne): NISKIE  WĘGLOWODANY  TJ. DO  26%  WZROSTU.  3. Puenta to tabele:IŻ  PRODUKTU. P. S. Realizując klasyfikację IŻ, organizm sam wykorzystuje złogi trójglicerydów w żyłach, oczyszczając je. Zwyczajne biologiczne reakcje, które równocześnie eliminują miażdżycę i nadciśnienie, a także cukrzycę typu 2. Spożycie CHLEBA  NA  OSTEOPOROZĘ-IRL, szprotek wędzonych oraz fasoli czyli produktów o dużej zawartości wapnia wyjaśnia celowość umieszczenia tych produktów jako zalecane. 4. Wykluczamy jednak z diety (niezdrowe dla człowieka) tzw:WYSOKIE  WĘGLOWODANY  TJ. OD 26.01% WZROSTU. 

Witam

A można by tak, przetłumaczyć z polskiego na nasze? :wacko:

m
malwa_malwa

to prawda stres, dieta, ewentualne suplementy, np. w postaci siemia lnianego są w przypadku wrzodów bardzo ważne

jesli pogorszenie ejst znaczne, najlepiej jednak udac sie do lekarza

A
Anna ROJEK, Olsztyn

ODŻYWIANIE  PRZY  CHOROBIE  WRZODOWEJ  /  OTYŁOŚCI  (CHOLESTEROL)  /  NADWADZE  /  CUKRZYCY  /  NADCIŚNIENIU  /  CHOROBACH  SERCA: INTELIGENTNE, TAKIE POLECAM. *****

 

1. Jemy niskotłuszczowo czyli:

INDEKS  ŻYWIENIOWY  TJ. IŻ  PRODUKTU.

 

2. Niskowęglowodanowo, a zatem (energetyczne):

NISKIE  WĘGLOWODANY  TJ. DO  26%  WZROSTU.

 

3. Puenta to tabele:

IŻ  PRODUKTU.

 

P. S. Realizując klasyfikację IŻ, organizm sam wykorzystuje złogi trójglicerydów w żyłach, oczyszczając je. Zwyczajne biologiczne reakcje, które równocześnie eliminują miażdżycę i nadciśnienie, a także cukrzycę typu 2. Spożycie CHLEBA  NA  OSTEOPOROZĘ-IRL, szprotek wędzonych oraz fasoli czyli produktów o dużej zawartości wapnia wyjaśnia celowość umieszczenia tych produktów jako zalecane.

 

4. Wykluczamy jednak z diety (niezdrowe dla człowieka) tzw:

WYSOKIE  WĘGLOWODANY  TJ. OD 26.01% WZROSTU.

 

 

r
rzemien
Przy wrzodach podstawa to dieta, musisz unikać tłustych, ostrych i ciężkich dań. Unikaj też stresu. Zamiast owoców czy warzyw rób sobie domowe przeciery. No i zapomnij o używakach.
O tych miodach jest sporo informacji w necie wystarczy wklepać w wyszukiwarkę. Zerknij sobie tu ---> miodymanuka.pl
r
ramona
Siemię lniane też piję, ale o tym miodzie manuka nie słyszałam. Co to jest i gdzie to można dostać?
d
darek
Dokładnie, u mnie to jak prywatny wskaźnik wiosny - nasilenie problemów gastrycznych. Na szczęście są sposoby by to przetrwać. Tak jak w artykule wspomniano prawidłowa i regularna dieta. Dobrze jest też od czasu do czasu (ja teraz piję co dzień) siemię lniane. Podobno wielu osobom pomógł miód manuka, który zaleca się w diecie wrzodowcom. Prócz diety ważna jest też higiena życia - mało stresu, ruch.
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska