Trzeba pamiętać, że - podczas przechowywania - bulwy są organizmami żywymi. Zachodzą w nich takie procesy jak choćby inicjacja kiełkowania, rozwijają się choroby grzybowe i bakteryjne. Na co należy zwrócić baczną uwagę, by nie stracić zbiorów?
Mokra zgnilizna ziemniaka
Ta choroba rozwija się szybko w rozwija się w piwnicach, przechowalniach, kopcach. Jej początkowe objawy to brunatne plamy, pod którymi miąższ staje się miękki. Po czasie - zmienia się w miękką, cuchnącą masę. Przez mokrą zgniliznę, warzywa w krótkim czasie gniją.
Aby zminimalizować straty, trzeba zatroszczyć się o zdrowe sadzeniaki, a zbiory zorganizować w temperaturze powyżej 10 stopni Celsjusza i wilgotności poniżej 15 procent. Co robić na etapie przechowywania? Podstawa to oczyszczone bulw i ich przebieranie. Istotne są niskie temperatury oraz intensywna wentylacja.
Parch srebrzysty
Do zakażenia grzybem dochodzi w glebie, w okresie wegetacji oraz w trakcie zbiorów. Choroba rozwija się podczas przechowywania - wskazał w swoim opracowaniu Wojciech Nowacki.
Rozpoznamy ją po brunatnoołowianych plamach, które z czasem staną się srebrzyste. Przeciwdziałanie w polu, to zdrowe sadzeniaki i zaprawianie szczególnie cennych sadzeniaków. W przechowalni:
- niższe temperatury
- intensywne osuszanie
- unikanie kondensacji, wilgoci na bulwach
Sprawdź również: Choroby ziemniaka - objawy. Alternarioza i zaraza ziemniaka są najgroźniejsze
Jak przechowywać ziemniaki?
Miejsce przechowywania powinno być ciemne, suche i chłodne (poniżej 15 stopni Celsjusza).
Ziemniaki wymagają odpowiedniej temperatury i wilgotności powietrza.
Jeśli chodzi o kopce, muszą one być zabezpieczone przed podsiąkaniem wody gruntowej. Na ich dobrą wentylację wpływają ażurowe dno i ściany. Dodajmy, że kopiec powinien mieć szerokość około półtora metra, wysokość - metra. Na ziemniaki należy położyć warstwę słomy, którą zaś przysypać powinniśmy ziemią. Trzeba pamiętać o otworze, który pomoże w wentylacji.
Źródło: Wojciech Nowacki (Zakład Agronomii Ziemniaka IHAR – PIB Oddział w Jadwisinie) "Nowoczesne przechowalnictwo- wartość dodana w profesjonalnej produkcji ziemniaka wysokiej jakości"
