Ciasta na Wielkanoc i (nie tylko). Najlepsze przepisy na sernik, makowiec, babkę i mazurek
Babka drożdżowa
Składniki: 500 g mąki, 50 g świeżych drożdży, 5 żółtek, 100 g masła, 300 ml mleka, 100 g cukru, 50 g rodzynek namoczonych w odrobinie rumu, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 łyżki skórki pomarańczowej, 2 łyżki migdałów w płatkach, 2 łyżki oliwy z oliwek, skórka starta z 0,5 cytryny, sól
Wykonanie: mąkę przesiewamy. Mleko podgrzewamy w małym garnku. Masło roztapiamy. Przygotowujemy zaczyn z drożdży - 1 łyżki cukru, 1 łyżki mleka i 1 łyżki mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. Żółtka ucieramy z cukrem, mieszamy z większością mąki, dodajemy zaczyn, mleko, masło i cukier waniliowy. Ciasto wyrabiamy, stopniowo dodajemy pozostałą mąkę, by ciasto było elastyczne. Dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek, rodzynki, pokrojoną skórkę pomarańczową, skórkę z cytryny oraz migdały w płatkach. Mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. Przekładamy ciasto do formy. Nie powinno zajmować więcej niż połowa objętości formy. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia. Wierzch babki smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy z włączonym termoobiegiem w temperaturze 150 stopni C 30–45 minut. Studzimy na kratce