Nasz organizm czerpie energię z pokarmu. Zatem im większy czeka nas wysiłek, czyli im więcej energii będziemy wydatkować, tym więcej musimy jej sobie dostarczyć. Ważne jest zarówno to co jemy, jak też kiedy jemy.
- Wysiłek fizyczny zwiększa zapotrzebowanie na węglowodany, które są spalane w czasie uprawiania sportu. Dlatego najlepiej jeść je przed treningiem. Idealnie sprawdzą się produkty pełnoziarniste, np. kasza czy makarony. Warzywa i owoce w diecie osób aktywnych także są bardzo ważne - dostarczają gamę wartościowych składników, w tym cenne witaminy. Dzięki temu wspomagają pracę całego organizmu, w tym układu oddechowego czy krwionośnego. Zawarte w nich witaminy C, E oraz A to antyoksydanty, które zapobiegają tzw. stresowi oksydacyjnemu - mówi Aneta Strelau, dietetyk, opiekująca się sportowcami.
Jaka dieta najlepsza dla uprawiających sport?
Warto jeść też:
- owoce jagodowe,
- cytrusy,
- czerwone i pomarańczowe warzywa, takie jak marchew czy papryka.
Nie przegap
Z kolei np. buraki i jarmuż dostarczają żelaza. Łączmy je z produktami bogatymi w witaminę C, aby zwiększyć jego przyswajalność. Codziennie powinniśmy jeść minimum 5 porcji warzyw i owoców, z czego jedną może stanowić 200 ml soku. Soki warto pić po treningu, by łatwo i szybko uzupełnić brakujące składniki mineralne.
Po treningu dobrze jest także sięgać po produkty zawierające białko, czyli chude mięso, sery czy jajka.
- Polecam też włączenie do diety produktów bogatych w tzw. dobre tłuszcze - oleje roślinne, ryby i orzechy, które m.in. zawierają kwasy omega-3. Działają one przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo i także chronią przed stresem oksydacyjnym - dodaje dietetyk.
