Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Co jeść, by potem jak najlepiej spalać kalorie. Oto porady dietetyczki z regionu

Małgorzata Stempinska
Małgorzata Stempinska
Uprawianiu sportu musi towarzyszyć dieta, która dostarczy odpowiedniej ilości energii. Ważne jest zarówno to, co jemy, jak też kiedy jemy.
Uprawianiu sportu musi towarzyszyć dieta, która dostarczy odpowiedniej ilości energii. Ważne jest zarówno to, co jemy, jak też kiedy jemy.
Uprawianiu sportu musi towarzyszyć dieta, która dostarczy odpowiedniej ilości energii. Ważne jest zarówno to, co jemy, jak też kiedy jemy.

Nasz organizm czerpie energię z pokarmu. Zatem im większy czeka nas wysiłek, czyli im więcej energii będziemy wydatkować, tym więcej musimy jej sobie dostarczyć. Ważne jest zarówno to co jemy, jak też kiedy jemy.

- Wysiłek fizyczny zwiększa zapotrzebowanie na węglowodany, które są spalane w czasie uprawiania sportu. Dlatego najlepiej jeść je przed treningiem. Idealnie sprawdzą się produkty pełnoziarniste, np. kasza czy makarony. Warzywa i owoce w diecie osób aktywnych także są bardzo ważne - dostarczają gamę wartościowych składników, w tym cenne witaminy. Dzięki temu wspomagają pracę całego organizmu, w tym układu oddechowego czy krwionośnego. Zawarte w nich witaminy C, E oraz A to antyoksydanty, które zapobiegają tzw. stresowi oksydacyjnemu - mówi Aneta Strelau, dietetyk, opiekująca się sportowcami.

Jaka dieta najlepsza dla uprawiających sport?

Warto jeść też:

  • owoce jagodowe,
  • cytrusy,
  • czerwone i pomarańczowe warzywa, takie jak marchew czy papryka.

Nie przegap

Z kolei np. buraki i jarmuż dostarczają żelaza. Łączmy je z produktami bogatymi w witaminę C, aby zwiększyć jego przyswajalność. Codziennie powinniśmy jeść minimum 5 porcji warzyw i owoców, z czego jedną może stanowić 200 ml soku. Soki warto pić po treningu, by łatwo i szybko uzupełnić brakujące składniki mineralne.

Po treningu dobrze jest także sięgać po produkty zawierające białko, czyli chude mięso, sery czy jajka.

- Polecam też włączenie do diety produktów bogatych w tzw. dobre tłuszcze - oleje roślinne, ryby i orzechy, które m.in. zawierają kwasy omega-3. Działają one przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo i także chronią przed stresem oksydacyjnym - dodaje dietetyk.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska