- Wszyscy producenci ekologiczni kontrolowani są przez jednostki certyfikujące, których mamy w naszym kraju 11. Aby taka jednostka mogła rozpocząć działalność, musi uzyskać akredytację - tłumaczy Artur Siedlarek, dyrektor Biura Rolnictwa Ekologicznego i Produktów Regionalnych w Głównym Inspektoracie Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Naturalne nie zawsze takie jest. Nie oszukaj się na żywności
- Tutaj wkracza Polskie Centrum Akredytacji. Udziela akredytacji jednostkom certyfikującym w obszarze rolnictwa ekologicznego - tłumaczy Hanna Tugi,kierownik Działu Akredytacji Badań i Certyfikacji Żywności w PCA.
Kontrola takich jednostek jest ważna, ponieważ w obszarze tym często dochodzi do nadużyć i wykroczeń. - Najczęściej dotyczą one znakowania produktów ekologicznych - tłumaczy Siedlarek. - Na produkcie ekologicznym powinno znajdować się unijne logo rolnictwa ekologicznego, numer jednostki certyfikującej, która kontroluje tego producenta i oznaczenie miejsca powstania produktu - dodaje.
Co oni zrobili ze śmieci! Festyn Ekologiczny 2017 w Bydgoszczy [zdjęcia, wideo]
- Konsumenci, którzy kupują produkty oznakowane jako ekologiczne mogą mieć zaufanie, że zostały wyprodukowane zgodnie ze wszystkimi wymogami rolnictwa ekologicznego - podkreśla Hanna Tugi.