Ziemniaki
Najlepiej trochę je najpierw podgotować. Zawinąć każdy w folię i piec około 20 minut (surowe 40 min.). Przygotować dip: twarożek homogenizowany wymieszać ze śmietaną, zmiażdżonym czosnkiem i drobno pokrojonym świeżym ogórkiem. Posolić i popieprzyć. Jadać ziemniaki z tymi polskimi tzatzykami lub po prostu ze świeżym masłem i solą.
Ryba
Wypatroszyć, posolić, popieprzyć, wnętrze natrzeć suszonym majerankiem. Rybę posmarować oliwą i owinąć plasterkami boczku. Grillować około 12 minut z każdej strony. Można też rybę piec w folii aluminiowej.
Marynata do mięs
Wymieszać 8 łyżek octu winnego, 8 łyżek miodu, 2 posiekane cebule, 4 ząbki czosnku, 4 łyżeczki papryki w proszku, 4 łyżeczki oregano i 125 ml oleju. Doprawić solą, pieprzem i sosem tabasco. Marynować w tej zalewie mięso przez kilka godzin.
Sos ziołowy
Wymieszać po łyżce posiekanego: tymianku, majeranku, pietruszki. Dodać marynowany, zielony pieprz, 2 łyżki musztardy ziołowej, łyżkę octu ziołowego i 4 łyżki oleju. Podawać do grillowanych mięs. Również greckie tzatzyki są doskonałe do kiełbasek czy kotletów z grilla.
Dania z grilla. Wypróbuj przepisy!
Tzatzyki
Pół dużego opakowania kwaśnej śmietany wymieszać z jogurtem. Dodać łyżkę dobrej oliwy z oliwek, zmiażdżony ząbek czosnku, sól i pieprz. Na tarce zetrzeć świeży ogórek i wszystko razem wymieszać. Można także wsypać drobno pokrojony koperek.
Kotlety
Najlepiej wieprzowe. Umyć i osuszyć. Naciąć w kratkę, natrzeć solą i pieprzem, natrzeć czosnkiem, skropić octem winnym. Niech poleżą w lodówce. Piec na ruszcie z obu stron przez 6-8 minut.
Kiełbaski
Najlepsze szlachetne. Każdą naciąć głęboko w jodełkę. Wetknąć w nią świeże zioła np. tymianek, oregano, majeranek. Owinąć bekonem lub chudym boczkiem. Grillować około 5 minut.
Szaszłyki
Na namoczone w zimnej wodzie drewniane patyczki można nabijać wszystko, ale po kolei. Może to być cukinia, bakłażan, cebula, papryka, kiełbasa, boczek wędzony czy cieniutkie plastry posypanej papryką i solą słoniny. Wszystkie składniki nadziewamy naprzemiennie, tak, aby powstały smakowite i kolorowe szaszłyki.
Pieczarki
Odkroić nóżki i posiekać. Dodać dużo zielonej pietruszki i czosnku. Dodać zamrożonego i pokrojonego w wiórki masła. Posolić, popieprzyć. Na wierzch położyć plasterek kiełbaski. Piec na folii posmarowanej masłem 10 min.
No tak, ale trzeba te mięsa z czymś zjeść. Oto sympatyczny przepis na sałatkę makaronową od pani Haliny Kiedrowicz z Brus.
Sałatka makaronowa
Składniki:
- 1/2 opakowania makaronu w kształcie ziarenek ryżu
- 250 g szynki
- puszka kukurydzy
- 4 świeże ogórki
- koperek
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie około 5 minut. Osączamy i przelewamy zimną wodą. Szynkę i obrane ogórki kroimy w niewielką kostkę. Kukurydzę osączamy i dodajemy do szynki z ogórkiem. Majonez, jogurt i musztardę mieszamy, dodajemy pokrojony koperek, makaron, zioła, zmiażdżony czosnek, pieprz i sól. Sałatkę odstawiamy na godzinę do lodówki.
A oto kilka przepisów od pani Leokadii Urbańskiej z Bydgoszczy. Też są smakowite.
Kulki mięsne z baraniny
Składniki:
- 1/2 kg zmielonego mięsa
- 2 jaja
- 3 ząbki czosnku
- 2 roztrzepane jajka
- 1 szklanka tartej bułki i trochę utartych ziemniaków
- 2 posiekane cebule
- garść posiekanych orzechów włoskich
- 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie: mięso zmielić, dodać rozbełtane jaja, czosnek, bułkę i ziemniaki, a także cebulę i pietruszkę. Wlać olej i odstawić na pół godziny. Potem formować małe gałeczki i grillować z dwóch stron do zrumienienia. Podawać z makaronem i sosem pomidorowym.
I jeszcze przepis na mortadelę od naszej wiernej Czytelniczki pani Doroty Kostuj z Bydgoszczy:
Miseczki z mortadeli
Składniki: mortadela, jajka, szczypiorek, przyprawy, ciemne piwo.
Przyrządzanie: mortadelę pokroić na plastry (1 cm) i namoczyć te plastry w ciemnym piwie przez około 20 min. Potem położyć na grill i podpiec z jednej strony, aby utworzyły się miseczki. Następnie do każdej miseczki wbić po jednym jajku. Teraz zapiekać tak długo, aż białko jajka się zetnie. Podawać gorące, posypane przyprawami i drobno pokrojonym szczypiorkiem.