MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Coś smacznego z grilla

Bożenna Szymańska [email protected]
www.sxc.hu
Sięgam do swoich kulinarnych annałów, gdzie mam setki przepisów od naszych Czytelników. Pan Jerzy Gawęcki z Koronowa swego czasu zachęcił mnie do grillowania podsyłając poniższe pomysły.

Ziemniaki

Najlepiej trochę je najpierw podgotować. Zawinąć każdy w folię i piec około 20 minut (surowe 40 min.). Przygotować dip: twarożek homogenizowany wymieszać ze śmietaną, zmiażdżonym czosnkiem i drobno pokrojonym świeżym ogórkiem. Posolić i popieprzyć. Jadać ziemniaki z tymi polskimi tzatzykami lub po prostu ze świeżym masłem i solą.

Ryba

Wypatroszyć, posolić, popieprzyć, wnętrze natrzeć suszonym majerankiem. Rybę posmarować oliwą i owinąć plasterkami boczku. Grillować około 12 minut z każdej strony. Można też rybę piec w folii aluminiowej.

Jaki grill warto kupić

Marynata do mięs

Wymieszać 8 łyżek octu winnego, 8 łyżek miodu, 2 posiekane cebule, 4 ząbki czosnku, 4 łyżeczki papryki w proszku, 4 łyżeczki oregano i 125 ml oleju. Doprawić solą, pieprzem i sosem tabasco. Marynować w tej zalewie mięso przez kilka godzin.

Sos ziołowy

Wymieszać po łyżce posiekanego: tymianku, majeranku, pietruszki. Dodać marynowany, zielony pieprz, 2 łyżki musztardy ziołowej, łyżkę octu ziołowego i 4 łyżki oleju. Podawać do grillowanych mięs. Również greckie tzatzyki są doskonałe do kiełbasek czy kotletów z grilla.

Dania z grilla. Wypróbuj przepisy!

Tzatzyki

Pół dużego opakowania kwaśnej śmietany wymieszać z jogurtem. Dodać łyżkę dobrej oliwy z oliwek, zmiażdżony ząbek czosnku, sól i pieprz. Na tarce zetrzeć świeży ogórek i wszystko razem wymieszać. Można także wsypać drobno pokrojony koperek.

Kotlety

Najlepiej wieprzowe. Umyć i osuszyć. Naciąć w kratkę, natrzeć solą i pieprzem, natrzeć czosnkiem, skropić octem winnym. Niech poleżą w lodówce. Piec na ruszcie z obu stron przez 6-8 minut.

Kiełbaski

Najlepsze szlachetne. Każdą naciąć głęboko w jodełkę. Wetknąć w nią świeże zioła np. tymianek, oregano, majeranek. Owinąć bekonem lub chudym boczkiem. Grillować około 5 minut.

Szaszłyki

Na namoczone w zimnej wodzie drewniane patyczki można nabijać wszystko, ale po kolei. Może to być cukinia, bakłażan, cebula, papryka, kiełbasa, boczek wędzony czy cieniutkie plastry posypanej papryką i solą słoniny. Wszystkie składniki nadziewamy naprzemiennie, tak, aby powstały smakowite i kolorowe szaszłyki.

Pieczarki

Odkroić nóżki i posiekać. Dodać dużo zielonej pietruszki i czosnku. Dodać zamrożonego i pokrojonego w wiórki masła. Posolić, popieprzyć. Na wierzch położyć plasterek kiełbaski. Piec na folii posmarowanej masłem 10 min.

No tak, ale trzeba te mięsa z czymś zjeść. Oto sympatyczny przepis na sałatkę makaronową od pani Haliny Kiedrowicz z Brus.

Sałatka makaronowa

Składniki:
- 1/2 opakowania makaronu w kształcie ziarenek ryżu
- 250 g szynki
- puszka kukurydzy
- 4 świeże ogórki
- koperek
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- ząbek czosnku
- sól, pieprz

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie około 5 minut. Osączamy i przelewamy zimną wodą. Szynkę i obrane ogórki kroimy w niewielką kostkę. Kukurydzę osączamy i dodajemy do szynki z ogórkiem. Majonez, jogurt i musztardę mieszamy, dodajemy pokrojony koperek, makaron, zioła, zmiażdżony czosnek, pieprz i sól. Sałatkę odstawiamy na godzinę do lodówki.

A oto kilka przepisów od pani Leokadii Urbańskiej z Bydgoszczy. Też są smakowite.

Kulki mięsne z baraniny

Składniki:
- 1/2 kg zmielonego mięsa
- 2 jaja
- 3 ząbki czosnku
- 2 roztrzepane jajka
- 1 szklanka tartej bułki i trochę utartych ziemniaków
- 2 posiekane cebule
- garść posiekanych orzechów włoskich
- 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- sól, pieprz

Przygotowanie: mięso zmielić, dodać rozbełtane jaja, czosnek, bułkę i ziemniaki, a także cebulę i pietruszkę. Wlać olej i odstawić na pół godziny. Potem formować małe gałeczki i grillować z dwóch stron do zrumienienia. Podawać z makaronem i sosem pomidorowym.

I jeszcze przepis na mortadelę od naszej wiernej Czytelniczki pani Doroty Kostuj z Bydgoszczy:

Miseczki z mortadeli

Składniki: mortadela, jajka, szczypiorek, przyprawy, ciemne piwo.
Przyrządzanie: mortadelę pokroić na plastry (1 cm) i namoczyć te plastry w ciemnym piwie przez około 20 min. Potem położyć na grill i podpiec z jednej strony, aby utworzyły się miseczki. Następnie do każdej miseczki wbić po jednym jajku. Teraz zapiekać tak długo, aż białko jajka się zetnie. Podawać gorące, posypane przyprawami i drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Czytaj e-wydanie »

Zaplanuj wolny czas - koncerty, kluby, kino, wystawy, sport

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska