Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

"Cukier rzucili". Kilogram podrożał, a i tak nie zawsze jest dostępny. Markety ograniczyły limit zakupu cukru do 3 kg

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Krajowa Grupa Spożywcza S.A. zaopatruje około 40% odbiorców cukru w Polsce. Pozostałe ok. 60% cukru jest produkowane i dostarczane do klientów w Polsce przez trzy koncerny, których właścicielami są firmy niemieckie.
Krajowa Grupa Spożywcza S.A. zaopatruje około 40% odbiorców cukru w Polsce. Pozostałe ok. 60% cukru jest produkowane i dostarczane do klientów w Polsce przez trzy koncerny, których właścicielami są firmy niemieckie. Agata Wodzień-Nowak
Cukier na półkach w Biedronce czy Lidlu, które odwiedziliśmy, pojawia się sporadycznie i szybko znika. Limit to czasem już nie 10, a zaledwie 3 kg na paragon. Latem zapotrzebowanie na cukier zawsze jest większe ze względu na przygotowywane przetwory, jednak w tym roku zadziało się coś więcej. Sprawdzamy, co dzieje się wokół tego poszukiwanego ostatnio produktu. Czy wciąż jesteśmy samowystarczalni w zakresie produkcji cukru? Przecież część rolników zrezygnowała z uprawy buraków cukrowych, a powierzchnia zmniejszyła się. Producenci tłumaczą sytuację i wyjaśniają, co wpływa na cenę cukru. Rząd też uspokaja. - Cukru mamy dużo, dla wszystkich wystarczy - zapewnia wicepremier Henryk Kowalczyk.

Spis treści

Polowanie na cukier w polskich sklepach nadal trwa, a limity mniejsze

Już niemal od miesiąca niektóre sklepy i klienci zmagają się z brakami cukru na półkach. Gdy tylko się pojawia cała paleta, która zazwyczaj w markecie wystarczała do kolejnej dostawy, teraz znika w ciągu kilku godzin, a to i tak już dłużej, niż jeszcze 2 tygodnie temu, gdy paczki rozchodziły się w ciągu kilkudziesięciu minut.

Lidl czy Carrefour, który odwiedziliśmy w ostatnich dniach, miały wywieszone informacje o limicie zakupu cukru w postaci 3 kg na paragon. Opakowania białych kryształków w sporej ilości były dostępne we wspomnianym Carrefourze czy Leclercu, w Biedronce palety nawet nie wstawiano między inne produkty, paleta stała obok.

Spotkane ceny cukru w marketach między 10 a 12 sierpnia to 4,99 - 5,99 zł/kg.

KGS: Należy pamiętać, że naturalnym zjawiskiem jest zwiększony popyt na cukier w sezonie letnim, podczas którego zarówno przedsiębiorstwa przetwórcze,
KGS: Należy pamiętać, że naturalnym zjawiskiem jest zwiększony popyt na cukier w sezonie letnim, podczas którego zarówno przedsiębiorstwa przetwórcze, jak również gospodarstwa domowe wykorzystują większe ilości cukru na przetwory. Po tym okresie zapotrzebowanie na cukier wyraźnie wyhamowuje, a już we wrześniu Spółka rozpocznie nową kampanię cukrowniczą. AGW

Cukier wyparował ze sklepów i zaczęły się poszukiwania

Najpierw w środę, a potem w czwartek 21 lipca przed południem weryfikowałam stan zaopatrzenia w cukier pobliskich marketów. - Cukru pani szuka? - zagaduje pracownica Biedronki, gdy rozglądam się po regale, na którym teraz stoi mąka i mleko UHT. Zazwyczaj był tu właśnie cukier, ale została tylko etykietka z ceną 3,49 zł. - Od poniedziałku nie dostajemy i nie wiadomo, kiedy będzie - odpowiada dopytywana pracownica. Podobnie w Lidlu, na palecie została tylko garstka cukru z jakiegoś naddartego opakowania.

W piątek rano powtarzam wizyty w obu sklepach - bez większych zmian, przy czym w Lidlu resztkę rozsypanego cukru uprzątnięto i pojawiła się nowa cena - 4,99 zł/kg (poprzednio 3,79 zł) i kartka mówiąca o limicie zakupu cukru 10 kg na paragon. I jeszcze jedna wywieszka: "Szanowni Klienci! Informujemy, że towar jest chwilowo niedostępny. Przepraszamy za niedogodności".

W jednej z warszawskich Biedronek cukier, który się pojawił, by w cenie 4,39 zł/kg. We wtorek 26 lipca pojawił się za 3,99 zł i szybko zniknął.

Sporo ogłoszeń sprzedaży cukru jest w popularnych serwisach ogłoszeniowych, ale kosztuje tam ok. 8-9 zł za kilogram.

W marketach miejsca po cukrze są puste. Trwa wyczekiwanie dostaw.
W marketach miejsca po cukrze są puste. Trwa wyczekiwanie dostaw. Agata Wodzień-Nowak

Zaglądam jeszcze do osiedlowego sklepu. - Nie ma - odpowiada ekspedientka, gdy tylko pytam bez wielkiej nadziei, czy jest może cukier. Okazuje się, że jeszcze wczoraj był. - Jakich facet wziął ostatnie 10 kg i zastanawiałam się, czy jakaś wojna idzie. Mam zamówiony do sklepu, ale nie wiem, czy dostanę - dodaje kobieta. Jeszcze 21 lipca miała cukier w cenie 4,95 zł/kg. - To jest jakieś szaleństwo - dorzuca na koniec.

Rządzący uspokajają: cukier mamy, to problemy logistyczne sieci handlowych

- Nie ma problemu z cukrem w kraju, to tylko pokłosie trudności logistycznych sieci handlowych. Cukru mamy dużo, dla wszystkich wystarczy - zapewniał 22 lipca o poranku w radiowej Jedynce Henryk Kowalczyk, wicepremier i minister rolnictwa.

Od kilku dni przekonuje o tym nie tylko on, ale też wicepremier Jacek Sasin.

Cukru w Polsce produkujemy więcej, niż spożywamy

- Polska jest krajem samowystarczalnym, jeżeli chodzi o produkcję cukru - zapewnia Rafał Strachota z Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego. - Średniorocznie produkujemy znacznie ponad 2 mln t cukru, a spożywamy 1,6 – 1,7 mln. t.

- W ostatniej zakończonej kampanii (rok gospodarczy 2021/22) wyprodukowaliśmy 2,3 mln t cukru, czyli ok. 0,6 mln więcej niż wynosi nasze wewnętrzne spożycie - dodaje dyrektor biura KZPBC.

Tematowi postanowiliśmy przyjrzeć się od początku, czyli pola, gdzie rosną buraki cukrowe. Powierzchnia upraw spadła, ale to nadal nie powinno powodować obaw. - W 2022 r. powierzchnia uprawy buraków, choć mniejsza o ok. 30 tys. ha niż przed rokiem, jest również wystarczająca, aby zapewnić produkcję cukru na poziomie znacznie przekraczającym nasze krajowe spożycie - wyjaśnia Strachota.

Buraki cukrowe rosną w 2022 roku na powierzchni 222 tys. ha (dane ARiMR).
Buraki cukrowe rosną w 2022 roku na powierzchni 222 tys. ha (dane ARiMR). pixabay.com

Rolnicy zmniejszyli powierzchnię zasiewów przede wszystkim ze względu na wzrastające koszty produkcji i wyższe ceny upraw alternatywnych. Nasz rozmówca wyjaśnia, że w momencie podpisywania umów kontraktacyjnych gwarantowana cena za buraki była znacznie niższa od oczekiwań plantatorów.

- Obecnie trwa proces kontraktacji na rok 2023, uzgodnione nowe ceny buraków są na wyższym poziomie niż przed rokiem, dodatkowo w umowach zawarta jest klauzula o możliwości zwyżki ceny w przypadku wzrostu cen cukru. Jest zbyt wcześnie na stwierdzenie, czy nowe warunki umowne pozwolą na powiększenie powierzchni zasiewów, jednakże nie grozi nam spadek produkcji poniżej wewnętrznej konsumpcji - przekonuje Rafał Strachota.

Według jego informacji wartość buraków w jednym kilogramie cukru sprzedawanego dzisiaj wynosi 0,8 – 1,0 zł.

Producenci tłumaczą, o co chodzi z cukrem i co wpływa na cenę cukru

- Nordzucker Polska zapewnia, że wszystkie dostawy tego surowca do kontraktowych klientów spółki, w tym do sieci handlowych są realizowane planowo i bez zakłóceń, po cenach zakontraktowanych w ubiegłym roku. Jednocześnie informujemy, że polityka i strategia cenowa w sieciach handlowych jest od nas niezależna i jako NZ nie mamy na nią wpływu - komentował w środę Marcin Lechowski, Prezes Nordzucker Polska S.A., czyli jeden z producentów cukru w Polsce.

Jego zdaniem obecne zawirowania związane z ograniczoną dostępnością cukru w sklepach najprawdopodobniej są efektem obawy klientów przed szybko rosnącą inflacją oraz perspektywą rosnących cen, a co za tym idzie potrzebą zapewnienia zapasów tego surowca na przyszłość.

- Obecnie jesteśmy na etapie kontraktacji dostaw cukru naszym klientom na kolejny sezon. Obecne, wyższe niż w ubiegłorocznej kampanii ceny, są odzwierciedleniem sytuacji rynkowej - dodaje Marcin Lechowski.

Co wpływa na cenę cukru? Prezes Nordzucker Polska wyjaśnia, że cenę kształtują koszty ponoszone na każdym etapie łańcucha produkcyjnego, czyli cena zaczyna kształtować się już na polu, a nie na sklepowej półce.

- Sytuacja na rynku rolnym, rosnące oczekiwania plantatorów związane ze wzrostem kosztów produkcji buraków, spadek atrakcyjności uprawy tego surowca względem alternatywnych upraw, a co za tym idzie zmniejszenie ogólnego areału jego uprawy w Polsce o 25 tys. ha względem ubiegłego roku, mają bezpośrednie przełożenie na wzrost kosztów pozyskania buraków do produkcji cukru.

- Dodatkowym czynnikiem, z którym dziś borykają się plantatorzy, a który nie pozostaje bez wpływu na wysokość i jakość tegorocznych plonów, są niekorzystne czynniki pogodowe, czyli przedłużająca się susza i deficyt wody. Należy też wspomnieć o sytuacji gospodarczej, z jaką borykają się wszystkie podmioty na rynku.

Wylicza wzrost cen energii, paliwa, logistyki i pozostałych kosztów prowadzenia działalności, które również muszą znaleźć odzwierciedlenie w cenie w obecnie podpisywanych kontraktach. - W tej kwestii spotykamy się jednak z pełnym zrozumieniem ze strony naszych partnerów biznesowych.

Dostawy cukru do sklepów odbywają się bez zakłóceń

Krajowa Grupa Spożywcza (wcześniej Krajowa Spółka Cukrowa) również wydała w ostatnich dniach komunikat, w którym odnosi się do sytuacji na rynku cukru w Polsce

"Informujemy, że Krajowa Grupa Spożywcza S.A. dostarcza cukier do wielu sieci handlowych, w tym także do sieci Biedronka. Zamówienia realizowane są zgodnie z zawartymi kontraktami, a dostawy odbywają się bez zakłóceń ze strony Spółki. W lipcu realizacje zamówień do 10 z 16 centrów dystrybucji sieci Biedronka, które obsługuje Krajowa Grupa Spożywcza S.A. wyniosły 100%".

W komunikacie spółka podkreśla, że zaopatrywaniem sklepów sieci handlowe zajmują się samodzielnie, a Krajowa Grupa Spożywcza S.A., jako dostawca produktów nie ma na to wpływu.

KGS przypomina, że z podobną sytuacją mieliśmy do czynienia na początku pandemii. Pojawiła się niepewność i kupowanie na zapas. - Obawy były nieuzasadnione, a produkty spożywcze były uzupełniane na bieżąco. Wszystko wskazuje, że i tym razem pojawiła się nieuzasadniona obawa o dostępność w przyszłości cukru. Obecnie nie ma zagrożeń, że w naszym kraju zabraknie cukru.

od 12 lat
Wideo

Dobre i złe sąsiedztwo grochu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: "Cukier rzucili". Kilogram podrożał, a i tak nie zawsze jest dostępny. Markety ograniczyły limit zakupu cukru do 3 kg - Strefa Agro

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska