Cytryna jest owocem pochodzącym prawdopodobnie z południowo-wschodnich Chin. Największe plantacje cytryny znajdują się w Stanach Zjednoczonych, Włoszech, Grecji, Hiszpanii i Meksyku. Bogata jest w witaminy i mikroelementy. W przemyśle spożywczym wykorzystuje się zarówno owoc jak i jego skórę. Dziennie powinno się spożywać do dwóch cytryn dziennie.
Przeczytaj również:Osoby z tymi schorzeniami nie powinny jeść bananów. Tym osobom te owoce mogą zaszkodzić
Cytryna przyśpiesza metabolizm, wspomaga odchudzanie, działa pozytywnie na układ odpornościowy, rozgrzewa. Dlatego po cytrynę chętnie sięgamy w czasie przeziębienia. Sprawdza się dobrze także w walce z infekcjami układu moczowego, ale też chorobach skóry jak trądzik. Działa również przeciwnowotworowo i przeciwwrzodowo.
Cytryny wykorzystuje się w kuchni do napojów ale także dań. Często używa się jej również w kosmetyce, ale nadaje się doskonale do sprzątania.
Te osoby powinny unikać cytryn
W poniższej galerii sprawdźcie przy jakich chorobach nie powinno się jeść cytryn:
