https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Czekolada jest cudowna!

(jot)
fot. sxc
Chcesz poczuć się lepiej? Zjedz czekoladę. Brakuje ci magnezu? Podjadaj czekoladę. Twój mózg ma pracować lepiej? Dostarcz organizmowi dawkę czekolady.

Dawno, dawno temu czekoladę podawano wojownikom na wzmocnienie sił witalnych, świeżo poślubionym małżonkom, dla animuszu, a kakao z dodatkiem zmielonych kości wykorzystywano jako środek przeciwko biegunce.

Trochę później, czekolada spożywana w postaci napoju traktowana była jak lek i jako medykament stosowana była przez ówczesnych lekarzy na liczne dolegliwości. A dziś?

Dziś wiemy, że czekolada może nie jest panaceum na każdą dolegliwość, ale ma kilka pozytywnych właściwości, o których warto wiedzieć. I tak:

- czekolada jest źródłem witamin i minerałów; np. jedna tabliczka czekolady zapewnia 20-25 % dziennego zapotrzebowania na magnez i wapń;

- oprócz tego w czekoladzie znajdziemy: witaminy B6, B2, A, E, B3, B12;

- dowiedziono też, że ciemna czekolada może przeciwdziałać chorobom układu sercowo-naczyniowego;

- czynne substancje zawarte w czekoladzie, jak kofeina, teobromina i teofilina - pochodne metyloksantyny - wykazują niewielki, choć korzystny, "krzepiący" wpływ na ludzki umysł.

Jaki z tego wniosek? Nie brońmy się, jeśli czujemy, że mamy chęć na kawałek czekolady. Sięgnijmy po nią, ale pamiętajmy: lepiej wybrać czekoladę gorzką niż mleczną czy białą.

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska