Warzywa i owoce, ale również sery, miody, przetwory oraz wędliny. Naturalna żywność ze wsi czekała w sercu Torunia - przed siedzibą Urzędu Marszałkowskiego. Zakupić mogliśmy również przysmaki kuchni regionalnej. Na stołach kusiły czernina, pierogi z gęsiną i kapustą czy barszcz czerwony z pasztecikiem.
- Kujawsko-Pomorskie kusi różnorodnością smaków, a wśród produktów oferowanych na piątkowym jarmarku każdy znajdzie coś dla siebie. To także świetny pomysł na upominek. Zapraszam wszystkich mieszkańców regionu przed Urząd Marszałkowski, aby posmakować i zakupić lokalną żywność - zachęca marszałek Piotr Całbecki.
Dodajmy, że ma powstać punkt, w którym regionalne wyroby będzie można zakupić przez cały rok. Projekt będzie finansowany ze środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich, budżetu województwa i grantu Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Zadebiutuje za półtora roku w Przysieku.
Swoje wyroby oferowali w Toruniu
- „Pasieka przy Forcie” Cezarego Maćczaka z Kijewa Królewskiego (powiat chełmiński)
- „Pasieka Rodzinna” Jacka i Tomasza Paulów z Gniewkowa (powiat inowrocławski)
- „Kraina Skrwy Manufaktura Zdrowia” Agnieszki Pawłowskiej (powiat rypiński)
- „Serowar na Pałukach” Wojciecha Cieślewicza z Jadowników Bielskich (powiat żniński)
- „KozieŁawy” Emilii i Krzysztofa Witkowskiego (powiat rypiński)
- „Ogrody Joli” Marii Wiśniewskiej-Staszak z Mlewa (powiat golubsko-dobrzyński)
- „Folwark Warzyn” Michała Sędłaka (powiat inowrocławski)
- „Ekologiczne Gospodarstwo Zielarskie Wróbel” z Gołotów (powiat chełmiński)
- „Gospodarstwo Sadownicze E.M. Chabowscy” ze Strzelec Górnych (powiat bydgoski)
- Monika i Marcin Błaszczyk (Szonowo, powiat grudziądzki) - wyroby mięsne
- Stanisław Wzorek (Zelgno-Bezdół, powiat toruński) - wyroby mięsne
- „U Doroty” Dorota i Franciszek Słomkowscy (Murczyn, powiat żniński) - wyroby mięsne
- Mirosława i Bogdan Liczbik z Trzebcza Szlacheckiego (powiat chełmiński) - wyroby mięsne
