
Ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
Niektóre badania sugerują jednak, że umiarkowane spożycie masła może nie mieć istotnego wpływu na ryzyko chorób sercowych. Ważne jest, aby spożywać masło w ramach zrównoważonej diety, która uwzględnia również inne źródła tłuszczów, takie jak tłuszcze nienasycone pochodzące z oliwy z oliwek czy orzechów.

Nadwaga
Choć masło jest źródłem cennych składników odżywczych, jest też wysokokaloryczne i jego nadmierne spożycie może prowadzić do nadwagi. Osoby, które starają się utrzymać zdrową wagę, powinny spożywać masło z umiarem i w ramach zbilansowanej diety.
Masło (jak i inne produkty mleczne) zawiera laktozę, naturalny cukier. Według badań, nadmierne spożycie tego cukru może powodować otyłość. To kolejny powód, dla którego osoby odchudzające się powinny wyeliminować masło z diety. W dodatku laktoza u wielu ludzi powoduje bolesne wzdęcia, zaparcia i biegunki.

Uczulenie na kazeinę, problemy trawienne
Masło zawiera białko mleka krowiego, kazeinę. To alergen, niektóre osoby mogą być na kazeinę uczulone. Kazeina podrażnia jelita i wywołuje choroby autoimmunologiczne. W dodatku kazeina może mieć związek z chorobą Leśniowskiego-Crohna), nadwrażliwością na gluten oraz anemią. Osoby cierpiące na tę przypadłość mogą jeść masło klarowane, które nie zawiera takich białek.

Refluks i zgaga
Osoby, które często skarżą się na zgagę i refluks, powinny odstawić masło, gdyż może ono nasilać nieprzyjemne objawy.