Masło - zdrowe czy niezdrowe
Można spotkać się z różnymi opiniami na temat spożywania masła. Jedni mówią, że masło powinno się znaleźć w naszej diecie, zwłaszcza w posiłkach dzieci i osób starszych, inni - że korzyści z jedzenia masła nie przeważają nad negatywnymi skutkami i jednak nie powinno się go spożywać. Jak to jest zatem z tym masłem? Wyjaśniamy, jakie są skutki spożywania masła dla organizmu.
Masło - źródło witamin i minerałów
Masło jest bogate w cenne składniki odżywcze, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przede wszystkim zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak witamina A, D, E i K.
Witamina A jest kluczowa dla zdrowia oczu i skóry, a także wspiera układ odpornościowy.
Witamina D, której często brakuje w diecie, jest niezbędna dla zdrowia kości i zębów, ponieważ pomaga wchłaniać wapń.
Witamina E, znana ze swoich właściwości antyoksydacyjnych, chroni komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki.
Z kolei witamina K odgrywa istotną rolę w procesie krzepnięcia krwi i zdrowiu kości.
Oprócz witamin, masło dostarcza również minerałów:
Selen jest ważnym antyoksydantem wspierającym układ odpornościowy.
Jod jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy.
Choć masło nie jest głównym źródłem tych minerałów, jego regularne spożywanie może przyczynić się do uzupełnienia diety w te cenne składniki.
Masło zalecane dla dzieci
Zaleca się, by dzieci do 3 roku życia spożywały masło, gdyż zawarty w nim cholesterol jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju młodego organizmu, a także do budowania ścian nowo powstających komórek. Masło jest też dobrym źródłem witaminy D potrzebnej do kształtowania odporności i układu kostnego. Warto jednak przy tym pamiętać, że dieta dzieci powinna być bogata w owoce, warzywa i inne zdrowe produkty.
Masło nadaje potrawom smak i aromat
Nie można zapominać o smaku, jakiego masło dodaje potrawom. Jego kremowa konsystencja i bogaty smak sprawiają, że masło jest niezastąpione w wielu przepisach kulinarnych. Wiele osób nie wyobraża sobie jajecznicy bez masła. Na maśle odsmażamy różnego rodzaju kluseczki, smażymy placki i naleśniki. Masło stosujemy jako dodatek do warzyw czy makaronów, co wzbogaca ich smak i wartość odżywczą. Masło to także niezastąpiony dodatek do wielu ciast, np. francuskiego czy kruchego.
Poza tym, masło jest produktem naturalnym, może być więc zdrowszą alternatywą dla niektórych przetworzonych tłuszczów, które zawierają sztuczne dodatki i konserwanty (jak margaryny i mixy do smarowania pieczywa).
Masła można również używać do smażenia i pieczenia, choć warto pamiętać, że w wysokich temperaturach może tracić część swoich właściwości. Lepszym wyborem będzie masło klarowane, które ma wyższą temperaturę dymienia i jest bardziej odporne na wysokie temperatury.
Takie są skutki zdrowotne wynikające z jedzenia masła
Eksperci od żywienia są zgodni co do tego, że spożywanie masła w umiarkowanych ilościach może przynieść szereg korzyści zdrowotnych. Jednak nadmierne spożycie masła może zaszkodzić, zwłaszcza osobom cierpiącym na pewne dolegliwości. Sprawdź szczegóły w poniższej galerii.