https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Czy można ufać produktom eko? Unia kontroluje... system kontroli

opr. ES
pixabay.com
Pod lupą jest system kontroli żywności ekologicznej w Unii. Obejmuje on - produkcję, przetwarzanie, dystrybucję i przywóz produktów pod szyldem eko.

Za badanie poprawności kontroli wziął się Europejski Trybunał Obrachunkowy (ostatnie miało miejsce 2012 roku). Wyniki poznamy na początku 2019 roku.

Sprawdź także:**Trwa nabór na modernizację gospodarstw 2018. Ile jest pieniędzy dla każdego z województw?**

Wyzwaniem, przed którym stoi sektor ekologiczny, jest zapewnienie stałego wzrostu podaży i popytu przy jednoczesnym utrzymaniu zaufania konsumentów – stwierdził Nikolaos Milionis, który jest odpowiedzialny za kontrolę.

Przypomnijmy. Certyfikowani rolnicy, którzy prowadzą gospodarstwa ekologiczne, otrzymują płatności z tytułu zazieleniania. Inna forma wsparcia to pieniądze z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich. Na rzecz rolnictwa ekologicznego w latach 2014–2020 przeznaczono 6,5 mld euro.

Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas!

Rynek sprzedaży detalicznej produktów ekologicznych w UE zwiększył się w latach 2010–2015 o 54% proc. Łączny obszar upraw ekologicznych w UE w tym samym okresie powiększył się o 21% proc. Przywóz produkt wzrósł natomiast o 32%.

Źródło informacji: www.eca.europa.eu

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska