https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Czy mrożenie chleba jest zdrowe? Zaskakujące wyniki badań. Tak najlepiej przechowywać pieczywo

Magdalena Walczak-Grudzka
Opracowanie:
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Czy można mrozić chleb? A może lepiej trzymać pieczywo w chlebaku albo w lodówce? Sprawie przyjrzeli się eksperci a odpowiedź może zaskoczyć - tak przechowywany chleb jest najzdrowszy! Czytaj więcej.

Spis treści

Czy można mrozić chleb?

Mrożenie żywności jest bezpieczne i zdrowe, a produkty tak przechowywane zachowują wszystkie właściwości odżywcze. Okazuje się, że mrożenie chleba sprawia, że staje się on zdrowszy!

Badania pokazały, że mrożenie pieczywa wpływa na jego właściwości. Spożywanie białego pieczywa, które było najpierw zamrożone a później rozmrożone, ma znaczenie dla reakcji glikemicznej organizmu - wywołuje znacznie mniejszy wzrost poziomu cukru we krwi niż świeży chleb. Dodatkowo opiekanie rozmrożonych kromek jeszcze bardziej zmniejsza tę ilość.

Do mrożenia nadaje się zarówno bochenek chleba w całości, jak i pokrojony na kromki. W bardzo niskiej temperaturze pieczywo wytrzyma nawet do 3 miesięcy.

Badania opublikowane między innymi w czasopiśmie naukowym "European Journal of Clinical Nutrition" oraz nowsze - w "Novelty in Clinical Medicine" - pokazały, że uczestnicy, którzy jedli mrożony i odgrzewany chleb, mieli niższą odpowiedź glikemiczną niż ci, którzy jedli świeży chleb.

Jak rozmrażać pieczywo?

Aby mieć rano świeże pieczywo, należy wyjąć chleb i bułki z zamrażalnika wieczorem. Zamrożone pieczywo można włożyć na noc do lodówki.

Aby rozmrożony chleb był chrupiący, można go włożyć na kilkanaście minut do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 170 stopni Celsjusza. Bułki wystarczy włożyć na kilka minut.

Pieczywa lepiej nie rozmrażać w kuchence mikrofalowej, ponieważ zrobi się gumowate i straci swoje walory smakowe.

Taki chleb usycha najszybciej

Na to, jak szybko wysycha chleb, ma wpływ jego skład. Wypieki na bazie mąki żytniej zachowają dobrą jakość przez kilka dni. Te wykonane z pszennej krócej będą świeże. Pieczywo z mrożonego ciasta często już po dniu traci na smaku i wartości.

Tak najlepiej przechowywać chleb - oto porady ekspertów

W lodówce, chlebaku czy zamrażarce? Jak najlepiej przechowywać pieczywo, żeby dłużej pozostawało świeże i nie pleśniało? Odpowiedź znajdziesz w naszej galerii:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska