Piwo jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Produkowane jest od tysięcy lat, w różnych wariantach, w niemal wszystkich kulturach świata.
Wytwarza się je ze słodu (najczęściej jęczmiennego, rzadziej pszenicznego czy żytniego), drożdży, dodatku smakowego (najczęściej jest nim chmiel, ale mogą to być też np. kolendra, a nawet gorzkie skórki pomarańczy curaçao; w warzeniu piw o takich ciekawych smakach celują Belgowie). Podstawowym składnikiem oczywiście jest woda.
Czytaj też: Piwo - najpopularniejszy napój orzeźwiający na świecie
Drożdże używane do produkcji złocistego napoju są dobrym źródłem witamin z grupy B, ponadto pewne badania wskazują, że mogę one wpływać pozytywnie na rozwój mikroflory jelitowej. Natomiast w chmielu znajduje się wiele polifenoli, będących dobrymi przeciwutleniaczami.
Należy jednak pamiętać, że piwo zawiera alkohol. Nie powinny go pić kobiety w ciąży, ani matki karmiące piersią i dzieci, podobnie diabetycy, osoby chore na raka, czy cierpiące na schorzenia układu pokarmowego. Nadużywanie alkoholu prowadzi do alkoholizmu. Według Światowej Organizacji Zdrowia dopuszczalna dawka alkoholu wynosi 20 g dziennie (tyle, ile znajduje się w 0,5 l piwa) dla kobiet i 40 g na dzień w przypadku mężczyzn. Taka ilość może być spożywana najwyżej przez 5 dni w tygodniu.
Ze względu na jego słodową podstawę, w piwie jest dużo węglowodanów, a więc i sporo kalorii. Dodatkowym ich źródłem jest alkohol, który jest bardziej kaloryczny niż węglowodany. Półlitrowe piwo to średnio ok. 200 kcal.
Najmocniejsze piwo świata to szkocki Brewmeister Armagedon. Dzięki specjalnej technologii produkcji zawiera ono aż 65% alkoholu.
Czytaj e-wydanie »