Oto kilka przepisów autorstwa naszych czytelników na dania z grilla. Wypróbowane są przez nich osobiście, więc godne polecenia.
Szaszłyki z mielonego mięsa
(w/g Jana Różańskiego ze Smolna)
Składniki:
800 gramów mielonego mięsa
2 łyżki tartej bułki
jajko
łyżeczka kolendry, łyżka zmielonych migdałów
2 ząbki czosnku
pół cebuli
vegeta
łyżka margaryny
pieprz, pół łyżeczki papryki chili
olej do smarowania.
Składniki na sos:
300 ml naturalnego jogurtu
2 łyżki soku z cytryny
pół cebuli
zielona papryka
mały ogórek
3-4 listki świeżej mięty, vegeta, pieprz.
Wykonanie: Jajo ubić i połączyć z mięsem, tartą bułką, kolendrą, migdałami, roztartym czosnkiem. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć lekko na margarynie i dodać do mięsa. Mięso doprawić vegetą, pieprzem i papryką chili. Wyrobić i odstawić na 30 minut. Przygotować sos: posiekać drobno paprykę, ogórek przekroić na pół, usunąć pestki i pokroić na plasterki. Wymieszać razem z jogurtem, sokiem z cytryny i pieprzem. Dodać drobno pokrojoną miętę, cebulę, paprykę, wymieszać i odstawić do lodówki. Z mięsa formować kulki mięsa, nabijać na szpadki, posmarować olejem i układać na rozgrzanym ruszcie. Często obracać smarując olejem. Piec około 10 minut na ruszcie, w kombiwarze czy w piekarniku.
Podawać z przygotowanym sosem. Na szpadki z szaszłykami można też nabijać kawałki pomidorów, cebuli, papryki, oliwek, pieczarek. e.
Boczek z rusztu na ostro
Składniki:
1 kg chudego boczku
przyprawy do grilla (pikantna i ziołowa)
oliwa, kilka listków świeżego majeranku i oregano
Z boczku ściągnąć skórę i pokroić w kwadraty. Świeże liście majeranku i oregano zalać niewielką ilością wrzątku, dodać oliwę i przyprawy. Włożyć do zalewy boczek i chłodzić w lodówce przez 24 godziny. o tym czasie kawałki boczku położyć na rozgrzany ruszt i opiekać po 5 minut z obu stron. Następnie zawinąć w folię aluminiową i piec ok. 30 -40 minut. Na koniec wyjąc z folii i jeszcze raz podpiec na żarze. Jemy z surówkami...
Grillowy filet z indyka
(wg Aliny Lewandowskiej z Radłowa)
Składniki: kilogram piersi z indyka (filet)
pół szklanki oliwy
3 łyżki vegety do drobiu
2 łyżki musztardy grillowej.
Wykonanie: Z oliwy musztardy i przypraw przygotować zalewę i posmarować nią pocięte i zbite w plastry piersi indyka. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Piec na grillu po 5-7 minut z każdej strony.
Przeczytaj też: Rozmowy o jedzeniu z Danielem
Z grilla można podać także inne produkty:
Ziemniaki
Najlepiej trochę je najpierw podgotować. Potem zawinąć każdy ziemniak w folię i piec około 20 minut (surowe 40 minut). (surowe 40 min.). Ziemniaki podajemy z twarożkowym dipem.
Dip
Twarożek homogenizowany wymieszać ze śmietaną, zmiażdżonym czosnkiem i drobno pokrojonym świeżym ogórkiem. Posolić i popieprzyć. Ziemniaki jeść z tymi polskimi tzatzykami lub po prostu ze świeżym masłem i solą.
Ryba
Rybę wypatroszyć, posolić, popieprzyć, wnętrze natrzeć suszonym majerankiem. Posmarować oliwą i owinąć plasterkami boczku. Grillować około 12 minut z każdej strony. Można też rybę upiec w folii aluminiowej.
Marynata do mięs
Wymieszać 8 łyżek octu winnego, 8 łyżek miodu, 2 posiekane cebule, 4 zmiażdżone ząbki czosnku, 4 łyżeczki papryki w proszku, 4 łyżeczki oregano i 125 ml oleju. Doprawić solą, pieprzem i sosem tabasco. Marynować w tej zalewie mięso przez kilka godzin.
Sos ziołowy
Wymieszać po łyżce posiekanego tymianku, majeranku, pietruszki. Dodać marynowany, zielony pieprz, 2 łyżki musztardy ziołowej, łyżkę octu ziołowego i 4 łyżki oleju. Podawać ten sos do grillowanych mięs.
Czytaj e-wydanie »