Wiele osób decyduje się na dietę pudełkową z jednego zasadniczego powodu - oszczędności czasu. Klient nie musi spędzać długich godzin w kuchni, głowić się nad ustaleniem właściwych proporcji posiłków, robić zakupów, lecz otrzymuje gotowe dania z ustaloną kalorycznością. Plusem diet pudełkowych jest także ich różnorodność. Firmy zwykle oferują nie tylko dania o określonej kaloryczności, lecz także różne diety - wegetariańską, bezglutenową, lekkostrawną.
Dieta pudełkowa ma też swoje wady. - Samo jej ustalenie nie zawsze odbywa się z fachowcem - ekspertem do spraw zdrowego żywienia bądź dietetykiem, lecz pracownikiem firmy cateringowej, który z samą dietetyką ma niewiele wspólnego - mówi Edyta Leźnicka, dietetyk. Druga kwetia - finanse. Dieta pudełkowa nie jest najtańszym rozwiązaniem. Koszt całodziennego wyżywienia waha się w granicach 50-100 złotych, co oznacza, że miesięczne obciążenie portfela to w około 1500-3000 złotych. Diety pudełkowe są przez wielu ekspertów oceniane negatywnie ze wględu na swoją efektywność. - Dobrze dobrane pozwalają zrzucić zbędne kilogramy, niestety nie uczą zdrowo gotować i tym samym nabierać zdrowych kulinarnych nawyków, co na dłuższą metę -gdy zakończymy dietę - może oznaczać powrót do starej „formy”. Odradzałabym je osobom, które borykają się z różnymi chorobami - wtedy dieta powinna być mocno zindywidualizowana- podkreśla ekspert.
POLECAMY RÓWNIEŻ:
Poznaj i zastosuj w swojej diecie 25 zasad zdrowego żywienia

ZOBACZ TAKŻE: INFO Z POLSKI. Dwaj chłopcy nie żyją, bo weszli na cienki lód i nagi mężczyzna na ulicach Włocławka
(Źródło:vivi24)