https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Suplementy diety – ryzyko związane z ich stosowaniem. Nowe informacje dla polskiej populacji

Agnieszka Romanowicz
Duże dawki antyoksydantów przyjmowanych w postaci suplementów nie chronią przed chorobami przewlekłymi, takimi jak choroby serca i cukrzyca, a według niektórych badań, mogą wręcz być szkodliwe
Duże dawki antyoksydantów przyjmowanych w postaci suplementów nie chronią przed chorobami przewlekłymi, takimi jak choroby serca i cukrzyca, a według niektórych badań, mogą wręcz być szkodliwe Pixabay
Suplementy diety trzeba stosować rozważnie. Wpływają m. in. na wchłanianie leków kardiologicznych i antybiotyków. Mogą nawet powodować raka jelita grubego. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego ostrzega w zaktualizowanych „Normach żywienia dla populacji Polski”.

Ministerstwo Zdrowia i Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego zaktualizowali „Normy żywienia dla populacji Polski”. Określają one ilości energii i składników odżywczych niezbędne do zaspokojenia potrzeb żywieniowych. To podstawowe narzędzie pracy dietetyków, często korzystają z nich lekarze, pielęgniarki i położne. Ostatnia aktualizacja Norm była w 2020 roku, właśnie ukazała się kolejna.

Spożycie suplementów diety w Polsce rośnie

Osobny akapit poświęcono w niej suplementom diety:

- Rozwój rynku suplementów diety w Polsce przebiega dynamicznie. W 2022 r. wartość rynku (aptecznego i pozaaptecznego) suplementów diety wzrosła o blisko 12 procent w stosunku do roku 2021. Spożycie (z wyłączeniem kobiet ciężarnych i karmiących piersią) wynosi około 10 procent. W  trakcie pandemii Covid-2019 zaczęliśmy jeść wiecej suplementów poprawiających odporność np. witaminę C, D i  cynk.

Suplementy diety – ryzyko poważnych chorób

- Pomimo iż suplementy mogą być skutecznym uzupełnieniem składników w diecie, należy mieć na uwadze możliwość wystąpienia pewnych zagrożeń przy niewłaściwym ich stosowaniu – uczula Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego.

Dla przykładu, dowody sugerują, że wysokie spożycie folianów (> 800 µg) może pogłębić kliniczne objawy związane z niedoborem witaminy B12 u osób starszych, takie jak anemia i zaburzenia funkcji poznawczych.

- Duże dawki suplementów mogą zwiększać ryzyko rozwoju nowotworów złośliwych (rak jelita grubego w przypadku np. stosowania kwasu foliowego). Nadmiar niektórych składników suplementów (np. witaminy A i żelaza) może kumulować się w organizmie u osób starszych, co może przyczynić się do wystąpienia chorób przewlekłych - wyliczają badacze.

Duże dawki antyoksydantów przyjmowanych w postaci suplementów nie chronią przed chorobami przewlekłymi, takimi jak choroby serca i cukrzyca, a według niektórych badań, mogą wręcz być szkodliwe. Naukowcy wskazują, iż suplementacja z udziałem β-karotenu, witaminy E oraz wysokich dawek witaminy A może stwarzać ryzyko dla zdrowia.

Mogą ograniczać wchłanianie leków

Poza tym suplementy diety mogą być przyczyną powikłań farmakoterapii u pacjentów zażywających leki. - Są one następstwem interakcji pomiędzy składnikami zawartymi w suplementach a powszechnie stosowanymi lekami. Zmniejszają one między innymi wchłanianie wielu leków, np. antybiotyków czy leków kardiologicznych - tłumaczą eksperci.

- Należy podkreślić, iż najważniejszym sposobem dostarczenia organizmowi ilości witamin i składników mineralnych odpowiednich dla pokrycia zapotrzebowania w celu utrzymania zdrowia oraz zmniejszenia ryzyka chorób powinna być zbilansowana dieta – podkreśla Instytut. - U osób zdrowych, stosujących zbilansowaną dietę, nie ma uzasadnienia do powszechnego zalecania suplementów diety. W uzasadnionych przypadkach, np. stwierdzanych niedoborów witamin i  składników mineralnych, suplementy diety mogą stanowić jedynie okresowe uzupełnienie.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska