Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dieta. Wiosną postaw na zielone

Anna Kaczanowska, dietetyk, oprac. MP
Nauczmy swoje dziecko, żonę czy męża jeść surówki, pić świeżo wyciskane soki i dodawać zieleninę do kanapek
Nauczmy swoje dziecko, żonę czy męża jeść surówki, pić świeżo wyciskane soki i dodawać zieleninę do kanapek sxc.hu
Wiosna rozwija się pełną parą. Na stragany dociera coraz więcej świeżych warzyw i owoców. Nie zmarnujmy tego. Zacznijmy jeść warzywa i owoce pod wszelkimi postaciami każdego dnia!

Nauczmy swoje dziecko, żonę czy męża jeść surówki, pić świeżo wyciskane soki i dodawać zieleninę do kanapek. Na pewno wszystkim wyjdzie to na zdrowie. Warto jednak pamiętać o czyhającym na nas niebezpieczeństwie.

Niestety, nowalijki oprócz tego, że zawierają wysokie dawki witamin i minerałów, chłoną także toksyny - azotany, środki ochrony roślin, ołów, kadm, rtęć. Warto o tym pamiętać i nie zajadać się bez końca gigantyczną rzodkiewką czy olbrzymim pomidorem.

Kiedy wybieramy warzywa lub owoce, należy ocenić ich wygląd - często bowiem idealnie czerwony, okrągły pomidor może być wynikiem modyfikacji a nie cudem natury. Najwięcej szkodliwych substancji gromadzi się w liściach sałaty, kapusty pekińskiej, szpinaku czy kalafiorze. Aby zmniejszyć ryzyko zatrucia, lepiej wyrzucić zewnętrzne liście kapusty czy sałaty, a kalafior namaczać przez około 15 minut w wodzie z dodatkiem soku z cytryny.

Szczypiorek, pietruszkę, kiełki brokułu czy rzodkiewki najlepiej hodować we własnej, przydomowej plantacji. Wtedy będziemy mieli pewność, że spożywamy same witaminy i składniki mineralne, a nie szkodliwą chemię.

Jeśli w domu są dzieci, warto zaangażować je w uprawę - mogą posadzić nasiona i podlewać je. W ten sposób wykształci się w nich zainteresowanie tym, co jedzą.

Zamiast majonezu - jogurt

Jak tworzyć sałatki, surówki, aby nigdy nie znudził się nam ich smak? Po pierwsze pyszny dressing. Zamiast kalorycznego majonezu, warto przygotować sosy na bazie oliwy lub jogurtu. Na przykład dressing francuski to mieszanka oliwy, octu winnego, łyżeczki musztardy i drobno posiekanego czosnku.
Kremowy dressing jogurtowy otrzymamy, łącząc sześć łyżek naturalnego jogurtu z dwiema łyżkami octu winnego i łyżką oliwy. Na końcu warto doprawić całość pieprzem i odrobiną soli.

Urozmaicaj smak!

Aby zielona sałata nabrała nowego smaku, możesz dodać starty ser np. parmezan i prażone orzeszki. Zwyczajna surówka z pomidora przemieni się w niezwykłe danie, gdy dodamy świeże listki bazylii, garść czarnych oliwek , białą fasolę i tuńczyka.

Alternatywą dla mizerii jest sałatka z ogórków, z odrobiną świeżej mięty, oliwek i posiekanej papryczki chilli. Starta marchewka nabierze wyrazistego smaku, gdy dodasz listki mięty, szczypiorek i porcję fety lub koziego sera.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska