https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Dla dobra naszej wątroby

ANNA KACZANOWSKA specjalista dietetyk
Fot. wikipedia.org
Wątroba to niezwykle cenny narząd. Jest naturalnym filtrem, który odtruwa nasz organizm usuwając z niego liczne toksyny, dba o prawidłową ciepłotę naszego ciała, reguluje przemiany węglowodanów i tłuszczów oraz odpowiada za procesy związane z krzepnięciem krwi.

Niestety, często sami szkodzimy swojej wątrobie, jedząc zbyt tłuste potrawy, pijąc duże ilości kawy, alkoholu. A objawy takie jak: nieprzyjemne uczucie kłucia, rozpierania pod żebrami, brak apetytu, mogą wskazywać na uszkodzenie organu.

Aby złagodzić przykre dolegliwości i zregenerować wątrobę zastosujmy dietę łatwo strawną, bogatobiałkową z ograniczeniem spożycia tłuszczów i cukrów prostych. Dozwolone produkty to:
- pieczywo jasne, czerstwe, sucharki,
- drobne kasze i makarony oraz ryż,
- mleko i przetwory mleczne odtłuszczone - do dwóch procent tłuszczu - chude twarogi,
- białka jaj,
- chude mięso, drób,
- ryby: dorsz, leszcz, sola.

W ograniczonej ilości można stosować świeże masło, olej sojowy, słonecznikowy , oliwę i masło roślinne. Gdy mamy problemy z wątrobą unikajmy też oleju rzepakowego i margaryny.
A jakie jeść warzywa, owoce, jakich używać przypraw, jeśli w ogóle?

Od dyni po marchew

Warzywa są dobre dla chorej wątroby w postaci gotowanej, w formie puree, ewentualnie oprószone mąką lub z dodatkiem świeżego masła. Szczególnie polecam tu: marchew, buraki, dynię, brokuły, kalafior, kabaczki, cykorię, karczochy. Na surowo tolerowana jest zielona sałata czy pomidor bez skórki.
Zrezygnujmy z kapusty, papryki, cebuli, szczypiorku, ogórka, rzodkiewki, grzybów, chrzanu oraz roślin strączkowych.

Malinki z przyprawami

Owoce jedzmy dojrzałe bez skórki i pestek - maliny, porzeczki, jagody, truskawki, pomarańcze. Zalecane są również jabłka - gotowane, pieczone lub w postaci soku, ponieważ rozpuszczają złogi w przewodach żółciowych.

Dla poprawy drożności dróg żółciowych polecam również sok grejpfrutowy. Wątroba źle toleruje cukier, słodycze, kakao, czekoladę i orzechy. Do słodzenia czy przygotowania posiłku zamiast cukru użyjmy miodu. Na deser przygotujmy kompot, kisiel czy galaretkę z dozwolonych owoców lub mus jabłkowy, budyń mleczny, czerstwą drożdżówkę.

Niezwykle ważne jest też unikanie niektórych przypraw: octu, pieprzu, musztardy, papryki, maggi, kostek bulionowych, marynatów, pikli. Do poprawienia smaku potrawie zastosujmy liść laurowy, ziele angielskie, wanilię, słodką paprykę, pieprz ziołowy, zioła, koperek, cynamon. Imbir i cykoria to produkty, które rewelacyjnie regenerują uszkodzoną wątrobę więc, gdy nasza daje się nam we znaki, pijmy herbatkę imbirową lub jedzmy cukierki lukrecjowe.

Komentarze 5

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

k
kostka

Herbaya jest bardzo skuteczny, sama go brałam i uważam, że naprawdę mi pomógł. Dużo lepiej się po nim czuję i nie mam przykrych dolegliwości. 

j
jovi

Mężowi ostatnio zaczęłam dokuczać wątroba. Ograniczyłam mu tłuste jedzenie, piwko i do tego kupiłam mu specjalny suplement herbaya z wyciągiem z ostropestu, bo chroni wątrobę i pomaga usuwać toksyny

S
Sandra

Mój Tata załatwił sobie przeciążenie wątroby tłustą dietą i lekami. Po każdym posiłku potrafił narzekać na niestrawność lub kłucie. W końcu poszedł do lekarza i ten mu nakazał lekką dietę z dużą ilością warzyw i łykanie wspomagacza wątroby z fosfolipidami Essentix. Po jakimś czasie wszystkie objawy minęły, a wątroba się zregenerowała. Nawet na tłuste obiady czasem sobie Tata pozwala. Ja twierdzę, że dla dobra naszej wątroby trzeba stosować zdrową dietę i być aktywnym.

d
dietetyk
witam
miód to nie to samo co cukier!cukier prosty gł glukoza nie jest tolerowana przez uszkodzoną wątrobę, zwiększa syntezę triglicerydów i powoduje jej stłuszczenie. Miód zawiera fruktozę, która jest znacznie lepiej tolerowana w chorobach wątroby i dlatego polecam stosowanie miodu jako zamiennika cukru
mam nadzieję, że rozwiałam Pańskie wątpliwości
s
szuja
Ten co pisał ten artykuł to musu być wyjątkowy ciemniak. Pomijając wszystkie zawarte pierdoły proszę go tylko o jedno żeby nie pisał najpierw ,ze wątrobie bardzo szkodzą cukry proste a po tym zaleca miód. Hahaha
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska