Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dla dobra naszej wątroby

ANNA KACZANOWSKA specjalista dietetyk
Fot. wikipedia.org
Wątroba to niezwykle cenny narząd. Jest naturalnym filtrem, który odtruwa nasz organizm usuwając z niego liczne toksyny, dba o prawidłową ciepłotę naszego ciała, reguluje przemiany węglowodanów i tłuszczów oraz odpowiada za procesy związane z krzepnięciem krwi.

Niestety, często sami szkodzimy swojej wątrobie, jedząc zbyt tłuste potrawy, pijąc duże ilości kawy, alkoholu. A objawy takie jak: nieprzyjemne uczucie kłucia, rozpierania pod żebrami, brak apetytu, mogą wskazywać na uszkodzenie organu.

Aby złagodzić przykre dolegliwości i zregenerować wątrobę zastosujmy dietę łatwo strawną, bogatobiałkową z ograniczeniem spożycia tłuszczów i cukrów prostych. Dozwolone produkty to:
- pieczywo jasne, czerstwe, sucharki,
- drobne kasze i makarony oraz ryż,
- mleko i przetwory mleczne odtłuszczone - do dwóch procent tłuszczu - chude twarogi,
- białka jaj,
- chude mięso, drób,
- ryby: dorsz, leszcz, sola.

W ograniczonej ilości można stosować świeże masło, olej sojowy, słonecznikowy , oliwę i masło roślinne. Gdy mamy problemy z wątrobą unikajmy też oleju rzepakowego i margaryny.
A jakie jeść warzywa, owoce, jakich używać przypraw, jeśli w ogóle?

Od dyni po marchew

Warzywa są dobre dla chorej wątroby w postaci gotowanej, w formie puree, ewentualnie oprószone mąką lub z dodatkiem świeżego masła. Szczególnie polecam tu: marchew, buraki, dynię, brokuły, kalafior, kabaczki, cykorię, karczochy. Na surowo tolerowana jest zielona sałata czy pomidor bez skórki.
Zrezygnujmy z kapusty, papryki, cebuli, szczypiorku, ogórka, rzodkiewki, grzybów, chrzanu oraz roślin strączkowych.

Malinki z przyprawami

Owoce jedzmy dojrzałe bez skórki i pestek - maliny, porzeczki, jagody, truskawki, pomarańcze. Zalecane są również jabłka - gotowane, pieczone lub w postaci soku, ponieważ rozpuszczają złogi w przewodach żółciowych.

Dla poprawy drożności dróg żółciowych polecam również sok grejpfrutowy. Wątroba źle toleruje cukier, słodycze, kakao, czekoladę i orzechy. Do słodzenia czy przygotowania posiłku zamiast cukru użyjmy miodu. Na deser przygotujmy kompot, kisiel czy galaretkę z dozwolonych owoców lub mus jabłkowy, budyń mleczny, czerstwą drożdżówkę.

Niezwykle ważne jest też unikanie niektórych przypraw: octu, pieprzu, musztardy, papryki, maggi, kostek bulionowych, marynatów, pikli. Do poprawienia smaku potrawie zastosujmy liść laurowy, ziele angielskie, wanilię, słodką paprykę, pieprz ziołowy, zioła, koperek, cynamon. Imbir i cykoria to produkty, które rewelacyjnie regenerują uszkodzoną wątrobę więc, gdy nasza daje się nam we znaki, pijmy herbatkę imbirową lub jedzmy cukierki lukrecjowe.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska