Niestety, często sami szkodzimy swojej wątrobie, jedząc zbyt tłuste potrawy, pijąc duże ilości kawy, alkoholu. A objawy takie jak: nieprzyjemne uczucie kłucia, rozpierania pod żebrami, brak apetytu, mogą wskazywać na uszkodzenie organu.
Aby złagodzić przykre dolegliwości i zregenerować wątrobę zastosujmy dietę łatwo strawną, bogatobiałkową z ograniczeniem spożycia tłuszczów i cukrów prostych. Dozwolone produkty to:
- pieczywo jasne, czerstwe, sucharki,
- drobne kasze i makarony oraz ryż,
- mleko i przetwory mleczne odtłuszczone - do dwóch procent tłuszczu - chude twarogi,
- białka jaj,
- chude mięso, drób,
- ryby: dorsz, leszcz, sola.
W ograniczonej ilości można stosować świeże masło, olej sojowy, słonecznikowy , oliwę i masło roślinne. Gdy mamy problemy z wątrobą unikajmy też oleju rzepakowego i margaryny.
A jakie jeść warzywa, owoce, jakich używać przypraw, jeśli w ogóle?
Od dyni po marchew
Warzywa są dobre dla chorej wątroby w postaci gotowanej, w formie puree, ewentualnie oprószone mąką lub z dodatkiem świeżego masła. Szczególnie polecam tu: marchew, buraki, dynię, brokuły, kalafior, kabaczki, cykorię, karczochy. Na surowo tolerowana jest zielona sałata czy pomidor bez skórki.
Zrezygnujmy z kapusty, papryki, cebuli, szczypiorku, ogórka, rzodkiewki, grzybów, chrzanu oraz roślin strączkowych.
Malinki z przyprawami
Owoce jedzmy dojrzałe bez skórki i pestek - maliny, porzeczki, jagody, truskawki, pomarańcze. Zalecane są również jabłka - gotowane, pieczone lub w postaci soku, ponieważ rozpuszczają złogi w przewodach żółciowych.
Dla poprawy drożności dróg żółciowych polecam również sok grejpfrutowy. Wątroba źle toleruje cukier, słodycze, kakao, czekoladę i orzechy. Do słodzenia czy przygotowania posiłku zamiast cukru użyjmy miodu. Na deser przygotujmy kompot, kisiel czy galaretkę z dozwolonych owoców lub mus jabłkowy, budyń mleczny, czerstwą drożdżówkę.
Niezwykle ważne jest też unikanie niektórych przypraw: octu, pieprzu, musztardy, papryki, maggi, kostek bulionowych, marynatów, pikli. Do poprawienia smaku potrawie zastosujmy liść laurowy, ziele angielskie, wanilię, słodką paprykę, pieprz ziołowy, zioła, koperek, cynamon. Imbir i cykoria to produkty, które rewelacyjnie regenerują uszkodzoną wątrobę więc, gdy nasza daje się nam we znaki, pijmy herbatkę imbirową lub jedzmy cukierki lukrecjowe.