https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Do tych państw pojechały jabłka z Kujawsko-Pomorskiego. Zjedzą je ludzie aż w 14 krajach

Agnieszka Romanowicz
 W Polsce zarejestrowanych jest ponad 70 odmian jabłoni. Najpopularniejsze to: Idared, Jonagold, Szampion, Ligol, Golden Delicious, Red Delicious, Gala, Gloster, Lobo i Cortland.
W Polsce zarejestrowanych jest ponad 70 odmian jabłoni. Najpopularniejsze to: Idared, Jonagold, Szampion, Ligol, Golden Delicious, Red Delicious, Gala, Gloster, Lobo i Cortland. Fot. Aneta Żurek
W 2024 roku najwięcej jabłek z województwa kujawsko-pomorskiego pojechało do Indii, Królestwa Arabii Saudyjskiej i Norwegii. Nasze owoce trafiają do 14 państw na całym globie.

- Polskie jabłka są towarem cenionym na całym świecie. W 2024 roku jabłka z województwa kujawsko-pomorskiego były przedmiotem eksportu do 14 krajów. Największa ilość asortymentu została przeznaczona na sprzedaż do: Indii, Królestwa Arabii Saudyjskiej, Norwegii, Kolumbii, Panamy, Kataru, Libii, Wietnamu, Kuwejtu i Izraela – informuje Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Bydgoszczy.

Najczęściej eksportowane są odmiany Gala, Jonagold oraz Red Delicious.

Lobo, Gala, Szampion i Chopin

W Polsce zarejestrowanych jest ponad 70 odmian jabłoni. Najpopularniejsze to: Idared, Jonagold, Szampion, Ligol, Golden Delicious, Red Delicious, Gala, Gloster, Lobo i Cortland.

Cenimy odmiany nowe i stare, np. Golden Delicious, wyselekcjonowaną w 1890 r. w USA, obecnie jedną z bardziej rozpowszechnionych odmian jabłoni na świecie. Polacy chętnie kupują Lobo, odmianę z 1906 roku z Kanady, obficie plonującą i odporną na mróz. Młodsza, ale bardzo popularna jest odmiana Szampion z 1970 roku z Czech oraz Gala Royal z 1971 z Nowej Zelandii, której owoce, pozostawione dłużej na drzewie, bardzo intensywnie się wybarwiają. Udział w selekcjonowaniu nowych odmian jabłoni mają też naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Zawdzięczamy im Ligole, Sawy, Witosy i Alki, a od 2018 roku również odmianę Chopin, soczystą i kwaskowatą.

Polskie jabłko w Europie

Polska jest największym producentem jabłek w UE. Polskie jabłko zostało oficjalnym owocem naszej prezydencji z Radzie Europy. Uczestnicy wydarzeń organizowanych w ramach prezydencji są częstowani polskimi jabłkami, które zostały wpisane do unijnego rejestru jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. To unijny znak przyznawany produktom regionalnym wyjątkowej jakości o nazwie nawiązującej do miejsca, w którym są wytwarzane i podkreślającej ich związek z tym miejscem.

Uprawa jabłek w Polsce sięga późnego średniowiecza dzięki mnichom cystersom i benedyktynom. Dynamiczny rozwój nastąpił w latach 1918-1960.

- Kluczową postacią powojennej rewolucji w polskim sadownictwie był profesor Szczepan Pieniążek, znany naukowiec i sadownik – przypomina Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. - Zdobył doświadczenie w Polsce i Stanach Zjednoczonych, gdzie po wojnie ukończył doktorat. Do jego osiągnięć należało umożliwienie drzewom owocowania co roku oraz wprowadzenie karłowych drzew i amerykańskich odmian jabłoni. Dzięki jego pionierskiej pracy możemy teraz przechowywać jabłka przez cały rok bez utraty ich jakości. Profesor Pieniążek, reformator polskiego sadownictwa, był autorem około 100 prac naukowych.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Rolnictwo

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska