https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Smaczne jabłka i inne produkty na Targowisku Miejskim w Inowrocławiu. Oto nowe ceny

(szcz)
W sobotę na Targowisku Miejskim kilogram jabłek odmian gloster i lobo kosztował 5 złotych, a szarej renety - 6 złotych
W sobotę na Targowisku Miejskim kilogram jabłek odmian gloster i lobo kosztował 5 złotych, a szarej renety - 6 złotych Nadesłane
Jak co tydzień, w sobotę 25 stycznia, odwiedziliśmy Targowisko Miejskie w Inowrocławiu, by sprawdzić obowiązujące tam ceny towarów.

Naszą relację rozpoczniemy od jabłek deserowych. Ich w ofercie nie brakuje, chociaż zeszłoroczne zbiory w skali kraju były mniejsze o 13 proc. Na mniejszą produkcję wpłynęły głównie wiosenne przymrozki, które uszkodziły wiele pąków kwiatowych. Mimo to podaż jabłek na inowrocławskim targowisku jest dość dobra.

Dzisiaj Polska jest drugim w Europie producentem jabłek i jednym z największych eksporterów. Ich niekwestionowanym dobrodziejstwem dla zdrowia są liczne witaminy i sole witaminy.

- A czy pan eksportuje jabłka ? - pytamy Janusza Sobolewskiego, od wielu lat handlującego owocami na inowrocławskim targowisku. - Tak, ale tylko z województwa wielkopolskiego do województwa kujawsko-pomorskiego - odpowiedział żartobliwie sadownik z okolic Koła, który na brak klientów nie narzeka.

Jednak za owoce, podobnie jak za inne produkty, w wyniku inflacji i rosnących kosztów produkcji, płacimy znacznie więcej niż w latach poprzednich. Np. pod koniec listopada 2021 r. kilogram jabłek odmiany lobo, szampion czy cortland kosztował 2,50-3,50 zł. W minioną sobotę wyceniono je na 5 zł. O złotówkę więcej płacono za szarą renetę.

Oto pozostałe ceny, wynotowane 25 stycznia:

  • gruszki (odmiany konferencja) - 4-7,

  • orzechy: laskowe - 15, włoskie - 20,

  • brukselka - 12,

  • burak ćwikłowy - 3,

  • czosnek - 3-4,

  • topinambur (roślina konsumpcyjna i lecznica, pochodząca z Ameryki Północnej) - 8, ogórek kiszony - 10-12,

  • por - 1-3,

  • rzepa czarna -10,

  • rzodkiewka - 5,

  • kalarepa - 4,

  • kalafior - 5-15,

  • kapusta: główka białej i czerwonej - 3-4, kiszona -7-10,

  • pietruszka - 8,

  • seler - 6,

  • marchew - 3,

  • sałata - 6,

  • ziemniaki - 1,20-2,

  • włoszczyzna (pęczek) - 7,

  • karp - 25,

  • halibut wędzony - 70,

  • sandacz - 45,

  • dorsz (tusza) - 25,

  • flądra - 13,

  • boleń - 15,

  • płoć- 10,

  • karaś - 16,

  • okoń - 23,

  • matias - 22,

  • śledź solony - 20,

  • makrela: świeża - 25, wędzona - 30,

  • ubita kaczka - 60-70,

  • ubita gęś - 150,

  • filet z kurczaka - 25,

  • karkówka - 26,

  • łopatka - 20,

  • biała surowa - 30,

  • szynkowa - 35.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Świat żegna Franciszka. Tłumy wiernych na Placu św. Piotra

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska