Lisewskie sery podpuszczkowe niedojrzewające zdobyły miano "Dobrego Produktu" w kategorii Produkt Tradycyjny i Regionalny.
- Na konkurs zgłosiliśmy sery podpuszczkowe niedojrzewające - mówi Ewa Bartoszewska, kierownik ds. handlu i marketingu w Spółdzielni Mleczarskiej w Lisewie. - To stosunkowo nowy produkt w naszej Spółdzielni, który przyjął się na rynku lokalnym i chcielibyśmy, aby ocenili go eksperci. Zależało nam na ich dobrej ocenie, a następnie promocji na szerokim rynku.
Konkurs organizowany jest raz w roku przez Portal Spożywczy i Forum Rynku Spożywczego i Handlu.
- Wydarzenie to skupia największych graczy na polskim rynku producentów żywności - wskazuje Ewa Bartoszewska. - Towarzyszy mu dwudniowa konferencja, w której także braliśmy udział. Podczas niej właśnie rozstrzygnięty został konkurs, w którym nasz produkt zdobył prestiżową nagrodę. Jury ze 160 kandydatów z całej Polski wyróżniło 15 najciekawszych produktów, w tym nasze sery. Wzięliśmy w tym konkursie udział po raz pierwszy, wcześniej uczestniczyliśmy tylko w lokalnych, regionalnych, więc tym bardziej zwycięstwo było dla nas wielkim - i bardzo miłym - zaskoczeniem.
Jak mówi kierownik ds. handlu i marketingu w Spółdzielni Mleczarskiej w Lisewie, celem było danie znać "jesteśmy na rynku".
- Chcieliśmy pokazać, że bazujemy na tradycji, pracujemy ręcznie, kultywujemy tradycje serowarskie, które w przypadku naszej Spółdzielni sięgają ponad wiek wstecz - podkreśla Ewa Bartoszewska. - Spółdzielnia Mleczarska w Lisewie jest jedną z najmniejszych i najstarszą, najdłużej działającą w województwie kujawsko-pomorskim. Powstała pod koniec XIX w. i działa, niemal nieprzerwanie, do teraz. Sery to trzon firmy. Były czasy, gdy produkowaliśmy też twarogi i może jeszcze do tego wrócimy. Jednak obecnie skupiamy się na tym, co wychodzi nam najlepiej. To ręcznie robione sery dojrzewające, które są najbardziej rozpoznawalne w naszym regionie, także te nagrodzone - świeże sery podpuszczkowe niedojrzewające oraz sery wędzone.
Lisewska Spółdzielnia bazuje na lokalnym mleku, a dostawcami są gównie rolnicy z powiatu chełmińskiego.
- Mamy duży potencjał, który staramy się jeszcze wzmocnić - informuje Ewa Bartoszewska. - Pracuje u nas kilku serowarów, każdy zostawiając serce w tym, co robi. Znają się na tym rzemiośle. I ta nagroda jest przede wszystkim dla nich wielkim wyróżnieniem - za ich pasję i doświadczenie. Nasze sery trafiają na stoły nie tylko w powiecie chełmińskim, ale są też dostępne w Grudziądzu, Toruniu czy Bydgoszczy. Znaleźć je można w sklepach z dobrą żywnością, ale również w menu w restauracjach.
W lisewskiej Spółdzielni Mleczarskiej liczą, że dzięki ogólnopolskiej nagrodzie ich sery trafią pod strzechy na jeszcze większym terenie. Pierwsze rozmowy przedstawiciele Spółdzielni toczyli już podczas warszawskiej konferencji.
- Jesteśmy otwarci na rozmowy - mówi Ewa Bartoszewska. - Robimy jakościowy produkt, mamy liczącą ponad wiek tradycję serowarską, co teraz - gdy rynek dominują wielkie kombinaty mleczarskie, działające bez romantyzmu w procesie wytwarzania produktów - zdarza się bardzo rzadko. Wierzę jednak, że coraz częściej ludzie szukają na półkach sklepowych - i na talerzach - prawdy i autentyczności, a takie są nasze sery.
Czym jest certyfikat „Dobry Produkt"
- Certyfikat „Dobry Produkt" jest wyróżnieniem przyznawanym najlepszym i najciekawszym produktom spożywczym, które charakteryzują się wyjątkową jakością i mają na celu ułatwienie konsumentom podejmowania wyborów podczas zakupów polskich marek.
- Nagrody zostały przyznane w pięciu kategoriach.
- Celem Konkursu Dobry Produkt jest wyłonienie najciekawszych i najlepszych produktów spożywczych, które wyróżniają się jakością, innowacyjnością, tradycyjną i regionalną recepturą, przeznaczonych na rynek detaliczny i HoReCa. Logo Certyfikatu Dobry Produkt ma być drogowskazem w gąszczu propozycji i pomagać w dokonaniu jakościowego wyboru konsumentom.
Zobaczcie zdjęcia ze Spółdzielni Mleczarskiej w Lisewie
Podkreślić warto, że podczas tej samej gali, wśród 15 nagrodzonych produktów, był też drugi z województwa kujawsko-pomorskiego. W kategorii Produkt tradycyjny i regionalny wyróżnienie za Nalewkę HYĆKA przyznano firmie Izydorczyk Michał - „IZI". Nagrodę odebrał prezes firmy, Michał Izydorczyk. Firma ta znajduje się w miejscowości Rożno Parcele w powiecie aleksandrowskim.
