87 serów pod lupą
Konkurs ma już swoją tradycję. Uczestniczyć w nim mogą wyłącznie producenci serów rzemieślniczych, którzy sprzedają je w ramach rolniczego handlu detalicznego i działalności lokalnej. Zielone światło dostały także małe zakłady i spółdzielnie mleczarskie.
- Zainteresowanie było bardzo duże. Jury konkursu oceniło 87 serów zgłoszonych przez 46 producentów z trzech województw: kujawsko-pomorskiego, łódzkiego oraz Wielkopolski – informował na targach w Minikowie, tuż przed ogłoszeniem wyników, Łukasz Urbański, dyrektor Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie.
- To działalność, która się rozwinęła w ciągu ostatnich 10-15 lat. To była kolosalna praca, której efekty są już widoczne. Serów zgłoszono tyle, że sama ich ocena trwała cztery godziny - informował przewodniczący jury Marek Szołtysik z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Nagrody i wyróżnienia
Jury przyznało nagrody i wyróżnienia w czterech różnych kategoriach. Cieszy, że wśród laureatów są także przedstawiciele Pomorza i Kujaw.
Nagroda specjalna konkursu, która jak podkreślał Marek Szołtysik wybrana została zgodnie przez jury, pojechała do woj. łódzkiego. Otrzymała ją Monika Lasoń za ser „Groseran kozi”.
- Sery dojrzewające twarde
Nagrodę główną w kategorii I za sery dojrzewające twarde i półtwarde jury przyznało Serowarni Kuchary w Wielkopolsce za „Ser kucharski”.
Wyróżnienie w tej kategorii za ser owczy „Franek” otrzymała Farma Seronada Grzegorza Junatowskiego działająca w Wielkopolsce, w pow. gostyńskim.
- Sery dojrzewające miękkie
Nagroda główna w kat. II za sery dojrzewające miękkie i półmiękkie ponownie przypadła Monice Lasoń z woj. łódzkiego za ser „Kozi blue’s”.
Za to wyróżnienie w tej kategorii pozostało na Kujawach i Pomorzu. Sukcesu gratulowano wytwórcy mieszkającemu na obrzeżach Bydgoszczy. Bo jurorzy docenili walory sera owczego „Fermin”, który powstał w Gospodarstwie Ekologicznym „Malinowy Chruśniak”. Działa ono na terenie Parku Krajobrazowego Doliny Dolnej Wisły.
To Cię może również zainteresować
- Sery świeże
Nagroda główna w kategorii III, za sery świeże pojechała do woj. łódzkiego. Jury przyznało ją wytwórcy: Rarytasy od Zawiasy za twaróg wiejski.
Wyróżniono „Pabianicki przysmak” zgłoszony do konkursu przez firmę Serce na talerzu z Pabianic.
- Sery parzone i smażone
Ostatnia oceniana kategoria to sery parzone i smażone. Tu najlepsze produkty przygotowali wytwórcy z woj. kujawsko-pomorskiego. Najlepszym serem okazał się oscypek kozi duży zgłoszony do konkursu przez firmę: Sery kozie z Doliny Łąk działającej w Rogóźnie (pow. grudziądzki).
W kategorii tej wyróżniono ser "Gruzinek" z Serowarni Danusia, która działa w Łążynie (pow. toruński). Gratulujemy!
