Konkurs na najlepszy ser w regionie pn. „ArcySer” odbędzie się 21 września 2024 r. w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego Minikowie. Uczestniczyć w nim mogą producenci serów rzemieślniczych, którzy sprzedają je w ramach rolniczego handlu detalicznego, działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej lub małe zakłady i małe spółdzielnie mleczarskie. Mogą zgłosić maksymalnie trzy sery i mają na to czas do 15 września.
Sery zostaną ocenione w czterech kategoriach:
- kat. I - sery dojrzewające twarde i półtwarde
- kat. II - sery dojrzewające miękkie i półmiękkie, w tym pleśniowe,
- kat. III - sery świeże (podpuszczkowe, twarogi, kwasowo-podpuszczkowe),
- kat. IV - sery parzone (pasta filata) i smażone.
Producenci serów muszą wskazać rodzaj mleka, z którego powstały (krowie, kozie, owcze, mieszane), sposób pasteryzacji (mleko surowe, mleko pasteryzowane) i inne, ważne wskazówki, np. rasę zwierząt albo czas i sposób dojrzewania sera.
Wyniki będą ogłoszone o godz. 10 i wkrótce potem w hali wystawienniczej ODR w Minikowie uczestnicy konkursu zaczną sprzedawać swoje sery.
O godz. 14 rozpocznie się I Regionalne Forum Serowarów. Będzie mowa m. in. o turystyce kulinarnej w serowarniach zagrodowych, o naturalnych dodatkach stosowanych w serowarstwie, o wpływie mikroflory drożdżowej na jakość serów, a także o sztuce ich prezentacji i łączenia z lokalnymi winami.
Nagrody za najlepsze sery będą wręczone kolejnego dnia, podczas imprezy „Barwy lata - dary jesieni”. Przy okazji zaplanowano pokazy: wytwarzania mozzarelli i pt. „Leniwe kochają wszystkie sery”.
Tego dnia w Minikowie również będzie można kupić sery od uczestników konkursu.
