Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów, eksport mięsa drobiowego w styczniu 2019 r. wzrósł o 12,6 proc. w ujęciu ilościowym oraz o 10,6 proc. w ujęciu wartościowym. Eksport w ujęciu ilościowym wzrósł w szczególności do Francji (+9,5 proc.), Holandii (+37,5 proc.) oraz do Słowacji (+28,8 proc.), jednak w ciągu roku dynamika ta może ulec zmianie.
Wieprzowina - z Belgii sprowadzamy coraz więcej
Z kolei sprzedaż zagraniczna mięsa wieprzowego w styczniu 2019 r. zwiększyła się o 6,3 proc. w ujęciu ilościowym oraz o 12,1 proc. w ujęciu wartościowym. Eksport w ujęciu ilościowym wzrósł w szczególności do USA (+31 proc.) oraz do Włoch (+43 proc.).
Jednocześnie import mięsa wieprzowego w omawianym miesiącu był mniejszy niż rok wcześniej. W styczniu wwieziono do Polski o 1 proc. mniej mięsa wieprzowego, zaś wartość tego importu była o 1,1 proc. mniejsza. Import zmniejszył się w szczególności w przypadku Niemiec (-17,1 proc.), Danii (-4,4 proc.) i Hiszpanii (-25,9 proc.), wzrósł zaś w odniesieniu do Belgii (+14,7 proc.), która w styczniu została największym dostawcą wieprzowiny do Polski.
Czytaj też: W tych województwach wiedzą jak produkować mleko - mamy dane dotyczące średniej wydajności od krowy
Jeśli chodzi o żywe zwierzęta, to wwóz warchlaków był większy o 8,3 proc. w relacji rocznej, głównie przez import z Danii, który wzrósł aż o 18,3 proc. Wwóz zwierząt z krajów innych niż Dania na ogół zmalał.
Produkcja nieco mniejsza, ceny nieco większe
Produkcja mięsa wieprzowego, rozumiana jako ubój, według danych Głównego Urzędu Statystycznego, w pierwszym miesiącu 2019 r. była mniejsza o 1,8 proc. i wyniosła około 2 mln szt. Spadek ten wynika między innymi ze znaczącej redukcji pogłowia świń w Polsce odnotowanej przez GUS. Jednocześnie, według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, ceny wieprzowiny w Polsce wzrosły w ciągu stycznia o 1 proc. , co może być spowodowane spadkiem podaży zarówno z importu jak i od polskich producentów.
Powolne podwyżki cen trzody mają miejsce od początku roku. Według danych portalu ceny rolnicze.pl, cena żywca w trzecim tygodniu marca pierwszy raz od dłuższego czasu przekroczyła poziom czterech złotych, wynosząc 4,03 zł/kg i była o 2,8 proc. wyższa niż miesiąc wcześniej.
Wzrostom cen żywca towarzyszy wzrost cen prosiąt. Według danych portalu cenyrolnicze.pl, cena warchlaków krajowych w analizowanym okresie wyniosła 231 zł za sztukę, co oznacza, że wzrosła o 7,9% w ciągu ostatniego miesiąca. Cena warchlaków importowanych wyniosła 275 zł, czyli wzrosła o 7,0 proc.
Źródło: BGŻ BNP Paribas