Czereśnie należą do najpyszniejszych owoców lata. Jeść je powinny osoby, które chcą zdrowo żyć i pięknie wyglądać. Czereśnie spowalniają procesy starzenia się skóry! Pomagają oczyścić się organizmowi z toksyn. Są kopalnią wartościowych składników. Owoce te zawierają m.in. witaminy z grupy B, witaminy C, A i PP, ale również potas, żelazo, wapń.
Dżem z czereśni
To świetny dodatek do deserów i słodkich wypieków, ale sprawdzi się także jako marynata do mięs. Sezon na czereśnie jest krótki, więc tym bardziej warto zamknąć smak tych owoców w słoikach.
Czereśnie pasują do cynamonu. Do dżemu możesz dodać też kardamon.
Jak zrobić dżem z czereśni
Składniki:
- kg czereśni
- 250 g cukru
- sok z połowy cytryny
Wykonanie:
- Dokładnie myjemy owoce. Pozbawiamy ogonków i drylujemy. Siekamy.
- Wrzucamy czereśnie do garnka (o grubym dnie). Sypiemy na nie cukier.
- Odstawiamy do lodówki, by owoce puściły sok.
- Gotujemy na dużym ogniu. Kiedy owoce się zagotują, zmniejszamy go.
- Dodajemy sok z cytryny, który wpłynie na gęstnienie dżemu
- Gotujemy do momentu, gdy dżem zgęstnieje - często mieszamy (uwaga na ewentualne przypalenie)
- Gorący dżem umieszczamy w słoikach (powinny być umyte i wyparzone)
- Zamknięte słoiki pasteryzujemy przez około 20 minut w garnku z wrzątkiem. Pamiętajmy o tym, że powinny stać w pewnym oddaleniu od siebie.
- Wyjęte z garnka, odstawiamy na pół godziny - do góry dnem.
Kuchnia pełna czereśni według Grzegorza Zawieruchy

Wideo