Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dżem z czereśni. To sprawdzony przepis babć, idealny do naleśników i lodów

red.
Na dżem czereśniowy powinniśmy wybierać owoce dojrzałe i słodkie.
Na dżem czereśniowy powinniśmy wybierać owoce dojrzałe i słodkie. Pixabay.com (congers)/Krzysztof Zając
Dżem czereśniowy możesz dodać do wypieków, naleśników, lodów. Wybornie smakuje także na świeżym, chrupiącym pieczywie i przydaje się jako marynata do żeberek. To, co przygotowujemy własnoręcznie, jest najpyszniejsze i najzdrowsze - warto więc przyrządzić ten przysmak we własnej kuchni. Podajemy przepis na dżem z czereśni - palce lizać!

Czereśnie należą do najpyszniejszych owoców lata. Jeść je powinny osoby, które chcą zdrowo żyć i pięknie wyglądać. Czereśnie spowalniają procesy starzenia się skóry! Pomagają oczyścić się organizmowi z toksyn. Są kopalnią wartościowych składników. Owoce te zawierają m.in. witaminy z grupy B, witaminy C, A i PP, ale również potas, żelazo, wapń.

Dżem z czereśni

To świetny dodatek do deserów i słodkich wypieków, ale sprawdzi się także jako marynata do mięs. Sezon na czereśnie jest krótki, więc tym bardziej warto zamknąć smak tych owoców w słoikach.

Czereśnie pasują do cynamonu. Do dżemu możesz dodać też kardamon.

Jak zrobić dżem z czereśni

Składniki:

  • kg czereśni
  • 250 g cukru
  • sok z połowy cytryny

Wykonanie:

  1. Dokładnie myjemy owoce. Pozbawiamy ogonków i drylujemy. Siekamy.
  2. Wrzucamy czereśnie do garnka (o grubym dnie). Sypiemy na nie cukier.
  3. Odstawiamy do lodówki, by owoce puściły sok.
  4. Gotujemy na dużym ogniu. Kiedy owoce się zagotują, zmniejszamy go.
  5. Dodajemy sok z cytryny, który wpłynie na gęstnienie dżemu
  6. Gotujemy do momentu, gdy dżem zgęstnieje - często mieszamy (uwaga na ewentualne przypalenie)
  7. Gorący dżem umieszczamy w słoikach (powinny być umyte i wyparzone)
  8. Zamknięte słoiki pasteryzujemy przez około 20 minut w garnku z wrzątkiem. Pamiętajmy o tym, że powinny stać w pewnym oddaleniu od siebie.
  9. Wyjęte z garnka, odstawiamy na pół godziny - do góry dnem.

Kuchnia pełna czereśni według Grzegorza Zawieruchy

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska