Dżem z czereśni. To sprawdzony przepis babć, idealny do naleśników i lodów

red.
Na dżem czereśniowy powinniśmy wybierać owoce dojrzałe i słodkie. Pixabay.com (congers)/Krzysztof Zając
Dżem czereśniowy możesz dodać do wypieków, naleśników, lodów. Wybornie smakuje także na świeżym, chrupiącym pieczywie i przydaje się jako marynata do żeberek. To, co przygotowujemy własnoręcznie, jest najpyszniejsze i najzdrowsze - warto więc przyrządzić ten przysmak we własnej kuchni. Podajemy przepis na dżem z czereśni - palce lizać!

Czereśnie należą do najpyszniejszych owoców lata. Jeść je powinny osoby, które chcą zdrowo żyć i pięknie wyglądać. Czereśnie spowalniają procesy starzenia się skóry! Pomagają oczyścić się organizmowi z toksyn. Są kopalnią wartościowych składników. Owoce te zawierają m.in. witaminy z grupy B, witaminy C, A i PP, ale również potas, żelazo, wapń.

Dżem z czereśni

To świetny dodatek do deserów i słodkich wypieków, ale sprawdzi się także jako marynata do mięs. Sezon na czereśnie jest krótki, więc tym bardziej warto zamknąć smak tych owoców w słoikach.

Czereśnie pasują do cynamonu. Do dżemu możesz dodać też kardamon.

Jak zrobić dżem z czereśni

Składniki:

  • kg czereśni
  • 250 g cukru
  • sok z połowy cytryny

Wykonanie:

  1. Dokładnie myjemy owoce. Pozbawiamy ogonków i drylujemy. Siekamy.
  2. Wrzucamy czereśnie do garnka (o grubym dnie). Sypiemy na nie cukier.
  3. Odstawiamy do lodówki, by owoce puściły sok.
  4. Gotujemy na dużym ogniu. Kiedy owoce się zagotują, zmniejszamy go.
  5. Dodajemy sok z cytryny, który wpłynie na gęstnienie dżemu
  6. Gotujemy do momentu, gdy dżem zgęstnieje - często mieszamy (uwaga na ewentualne przypalenie)
  7. Gorący dżem umieszczamy w słoikach (powinny być umyte i wyparzone)
  8. Zamknięte słoiki pasteryzujemy przez około 20 minut w garnku z wrzątkiem. Pamiętajmy o tym, że powinny stać w pewnym oddaleniu od siebie.
  9. Wyjęte z garnka, odstawiamy na pół godziny - do góry dnem.

Kuchnia pełna czereśni według Grzegorza Zawieruchy

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie