Pierwsza jadłodzielnia w Toruniu powstała 8 sierpnia 2016 roku na Manhattanie z inicjatywy Sylwii Kowalskiej i Michała Piszczka. Czynna jest siedem dni w tygodniu przez całą dobę. Trafiają tu m.in. owoce, warzywa, pieczywo, wędliny, a nawet gotowe obiady.
Zobacz także: Festiwal Wisły - jakie atrakcje przygotowano w Toruniu?
Jadłodzielnia jest miejscem ogólnodostępnym. Każdy może poczęstować się produktami, które tam trafiają i podzielić się tym, czego ma za dużo. Trzeba pamiętać o tym, by przynoszona żywność nie przekroczyła terminu przydatności do spożycia. Przynosić można także własne wyroby, m.in. przetwory. Takie produkty muszą być szczelnie zamknięte, opisane i oznakowane datą przyrządzenia. Trzeba pamiętać również, że do jadłodzielni nie można przynosić alkoholu, surowego mięsa oraz potraw, które zawierają surowe jaja.
Warto dodać, że o zapasy w jadłodzielni regularnie zabiegają także ratownicy żywności, którzy ratują m.in. warzywa i owoce z Manhattanu.
Jadłodzielnia na toruńskim targowisku nie jest jedynym takim punktem w naszym mieście. Podobne punkty działają także przy ulicy Waryńskiego 19 oraz w Domu Studenckim nr 3. Ten pierwszy czynny jest przez całą dobę siedem dni w tygodniu, natomiast jadłodzielnia w DS nr 3 przy ul. Moniuszki funkcjonuje wtedy, gdy w akademiku przebywają studenci, czynna jest w godz. 7-20. Co istotne, mogą z niej korzystać tylko studenci.