
Zapomnij o czekaniu wielu dni na dojrzenie owoców. Wypróbuj nasze triki już dziś - szczegóły na kolejnych slajdach.

Odpowiednia temperatura
Ciepło znacząco przyspieszy dojrzewanie wszelkich owoców. Można je zostawić na nasłonecznionym parapecie (np. przy oknie od strony południowej), blisko kuchenki, czy w innym miejscu, w którym panuje wysoka temperatura.
Dzięki tej metodzie banany czy inne miękkie owoce dojrzeją nawet w dwa dni! Sposób działa także na niedojrzałe pomidory.

Szczelne opakowanie
Szczelne zamknięcie owoców także przyspieszy proces dojrzewania. Do tego celu sprawdzi się przede wszystkim papierowa torebka śniadaniowa, papier do pieczenia, czy folia spożywcza.
Owinięcie sprawia, że owoc nie ma dostępu powietrza, zwiększa się wilgotność, a dodatkowo pod przykryciem ponosi się temperatura, która także wzmaga dojrzewanie.

Jabłka
Jabłka wydzielają etylen, który przyspiesza dojrzewanie. Dlatego warto je położyć obok mango, czy awokado, które mają dojrzeć.
Żeby wzmocnić cały proces można wszystkie owoce schować do zamykanego pudełka. Ten trik jest tak skuteczny, że wiele owoców już następnego dnia będzie nadawało się do jedzenia!