Lato to bez dwóch zdań sezon pełen pysznych i zdrowych owoców. Truskawki, banany, mango, czy awokado można jeść na surowo, jak również dodawać do wielu ciast oraz deserów. Niestety, w sklepach często są sprzedawane owoce niedojrzałe – zielone, twarde, gorzkie, nienadające się do spożycia. Co można z nimi zrobić?
Niedojrzałe owoce – niezdrowe i niesmaczne
Niedojrzałe owoce są przede wszystkim niesmaczne – najczęściej są bardzo gorzkie lub kwaśne, a ich jedzenie nie jest żadną przyjemnością. Bywają także twarde i trudne do pogryzienia. Ale to nie wszystko!
Niedojrzałe owoce są ciężkostrawne i mogą powodować różne dolegliwości trawienne, takie jak ból brzucha, zgaga, biegunki, czy nadmiar gazów. Niektóre niedojrzałe owoce zawierają toksyny, które znikają w procesie dojrzewania – można się nimi zatruć.
Owoce – jak przyspieszyć dojrzewanie?
Kupione w sklepie owoce często dojrzewają przez kilka dni, a nawet tygodni – wszystko zależy od ich rodzaju. Banany zwykle można krócej przechowywać, z kolei zielone awokado może być twarde nawet dwa tygodnie.
Co zrobić, by przyspieszyć proces ich dojrzewania, by móc szybciej cieszyć się ich smakiem? Zobacz nasza galerię i poznaj 3 proste triki!
