MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ekologia na zdrowie pań

(l.t.)
- Takie akcje przedłużają życie. Szczególnie nam - kobietom ze wsi. Z jej miejscowości kobiet przyjechało wiele.
- Takie akcje przedłużają życie. Szczególnie nam - kobietom ze wsi. Z jej miejscowości kobiet przyjechało wiele. Fot. Fotorzepa
Na konferencję "Z ekologią na co dzień" do podtoruńskiego Przysieka przybyły tłumy.

Imprezę najbardziej chwaliły kobiety, bo organizatorzy zadbali o ich zdrowie.
Podczas wczorajszej imprezy zorganizowanej na terenie oddziału Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, mężczyźni byli w mniejszości. Wszystko dlatego, że panie mogły skorzystać z badań i konsultacji medycznych.

Przedłużają życie

- Bardzo się cieszę, że mogę wziąć udział w tak pożytecznej imprezie i skorzystać z badań profilaktycznych - powiedziała Regina Kordowska z Ostrowitego (spod Golubia-Dobrzynia), która ustawiła się w kolejce przed mammobusem.
- Takie akcje przedłużają życie. Szczególnie nam - kobietom ze wsi. Z jej miejscowości kobiet przyjechało wiele.

Baby i chleb ze smalcem

Po badaniach kobiety - choć nie tylko one - ruszyły na zakupy. Na kiermaszach było w czym wybierać. Stoiska przed budynkiem były zapełnione nasionami, drzewkami, sadzonkami kwiatów. Te w budynku najbardziej kusiły smakoszy swojskiego i ekologicznego jadła. Przed stoiskami z mazurkami i świątecznymi babami ustawiały się gigantyczne kolejki.

Zwiedzający chętnie kupowali też chleb ze smalcem, swojskie pasztety, wędzonki. Często pytali sprzedających o receptury. Jerzy Tomkiewicz z Gzina (reprezentujący Zakole Dolnej Wisły) zbierał pochwały za pasztet wieprzowy z jajkiem lub ze śliwką. I za swojski chleb, który sam wypieka. _- Przepisów nie zdradzę, bo to tajemnica - _mówił Tomkiewicz.

Z kolei Zofia Bruska z Koła Gospodyń Wiejskich w Sucharach (koło Nakła) była chwalona za przednie nalewki z pigwy, malin, wiśni i aronii.
- Niektórzy mnie pytają, ile taka nalewka ma procent, a tego tak łatwo ustalić się nie da - stwierdziła gospodyni. - To przecież domowa robota.

Ci, którym zależy na zdrowym stylu życia nie tylko posilili się ekologicznym jadłem, ale także wysłuchali wykładów na ten temat.

Organizatorami imprezy byli: Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie Oddział w Przysieku oraz Centrum Onkologii - Szpital im. prof. F. Łukaszczyka w Bydgoszczy.

(l.t.)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska