Faworki, podobnie jak pączki, to obowiązkowy smakołyk na tłusty czwartek. Nie macie sprawdzonego przepisu na faworki? Podpowiadamy jak je zrobić.
Przepis na faworki Magdy Gessler
Wielu internautów szuka przepisu na faworki Magdy Gessler uważając go za najlepszy przepis na faworki. Wiele osób próbowało już zrobić faworki z przepisu Magdy Gessler i zachwalają, że wyszły przepyszne: kruche, chrupiące i oczywiście słodkie. Jak przygotować faworki według Magdy Gessler? Przepis znajdziecie poniżej.
Faworki tłusty czwartek - przepis Magdy Gessler
Oto przepis Magdy Gessler na faworki na tłusty czwartek:
Składniki:
mąka pszenna 600 g
smalec 2 łyżki
żółtka 15
cukier 200 g
śmietana 6 łyżek
spirytus 2 łyżki
arak 1 łyżka
smalec do smażenia 500 g
cukier puder 100 g
wanilia
Przygotowanie:
Ucierać smalec do konsystencji śmietany. Wbić 15 żółtek, dodać cukier, alkohole, śmietanę i mąkę, Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować bardzo cienko lekko podsypując mąką. Pokroić na paski szerokości 3 cm i długości 15 cm. Naciąć wzdłuż w środku. Przewinąć. Rozgrzać smalec w szerokim rondlu. Sprawdzić, czy tłuszcz ma odpowiednia temperaturę. W tym celu wrzucić kawałek ciasta – jeśli natychmiast wypłynie można smażyć. Smażyć partiami, przewracając raz szpikulcem, na złoty kolor. Osączyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem z wanilią.
Przepis na faworki według Magdy Gessler pochodzi ze strony smakizycia.pl.
A jeśli zasmakowały Wam faworki z przepisu Magdy Gessler, to koniecznie spróbujcie też zrobić pączki. Przepis na pączki Magdy Gessler na tłusty czwartek znajdziecie w materiale:
Przepis na pączki Magdy Gessler. Idealny na tłusty czwartek!
Wideo: Magda Gessler o polskich restauratorach: Ludzie nie znają podstawowych zasad gotowania