Przepis na faworki Magdy Gessler. Nie wszyscy w tłusty czwartek zajadają się pączkami. Dla tych, którzy wolą chrupiące faworki (chrusty czy chruściki), mamy przepis na faworki według Magdy Gessler. Przepis na faworki nie jest skomplikowany. Faworki z tego przepisu wychodzą lekkie, kruche, delikatne - niebo w gębie. Sprawdź koniecznie PRZEPIS NA FAWORKI MAGDY GESSLER - TŁUSTY CZWARTEK 2018.


PRZEPIS NA FAWORKI MAGDY GESSLER - TŁUSTY CZWARTEK 208

Kruche, lekkie, delikatne, dosłownie rozpływające się w ustach. Takie mają być idealne faworki. I takie są faworki Magdy Gessler. Przedstawiamy przepis na faworki Magdy Gessler. Idealny przepis na tłusty czwartek - i nie tylko!

FAWORKI MADY GESSLER - PRZEPIS
Składniki na faworki Magdy Gessler
mąka pszenna 600 g
smalec 2 łyżki
żółtka 15
cukier 200 g
śmietana 6 łyżek
spirytus 2 łyżki
arak 1 łyżka
smalec do smażenia 500 g
cukier puder 100 g
wanilia

FAWORKI MAGDY GESSLER
Wykonanie
Smalec ucierać aż nabierze konsystencji śmietany. Wbić 15 żółtek, dodać cukier, alkohole, śmietanę i mąkę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Następnie rozwałkować ciasto na faworki bardzo cienko, oszczędnie podsypując mąką.

Pokroić na paski szerokości 3 cm i długości 15 cm. Naciąć wzdłuż w środku. Przewinąć.

Rozgrzać smalec do smażenia w szerokim rondlu. Aby sprawdzić, czy tłuszcz ma odpowiednia temperaturę, wrzucić kawałek ciasta – jeśli natychmiast wypłynie, faworki można smażyć.

Faworki smażyć partiami na złoty kolor, przewracając raz szpikulcem. Osączyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem z wanilią.

Tłusty Czwartek 2018 - informacje, porady, zdjęcia
Ile kalorii ma pączek, a ile faworek?



źródło: Dzień Dobry TVN/x-news