Gruczno to mała wieś nad dolną Wisłą, która co rok przyciąga tysiące ludzi z całej Polski i świata. Nie bez znaczenia jest położenie Gruczna – w malowniczej dolinie Wisły na obszarze Kociewia, regionu etnograficzno-kulturowego zamieszkanego przez ok. 350 tys. mieszkańców. Na Kociewiu leżą m. in.: Starogard Gdański, Tczew, Gniew, Pelplin i Świecie.
20 i 21 sierpnia 2022 odbędzie się w Grucznie XVI edycja Festiwalu Smaku. Pierwszego dnia festiwalowy teren przy Starym Młynie w opanują Kociewiacy.
Sceną zawładną Kociewiacy
- Przybierzemy kociewskie barwy, by w swoich gościnnych progach przywitać wszystkich Kociewiaków i sympatyków Kociewia - mówi Iwona Karolewska, sekretarz powiatu świeckiego i ambasadorka Kociewia. - Nie zabraknie kociewskiej muzyki, kuchni, gwary i tradycji. Niech będzie nas jak najwięcej, by wspólnie odśpiewać hymn Kociewia!
Kociewiacy urządzą paradny przemarz. Po mszy św. o godz. 9.30 z kościoła w Grucznie przejdą na teren Festiwalu, a potem zawładną sceną. Będzie koncert Młodzieżowej Orkiestry Dętej OSP w Świekatowie, a także przegląd zespołów ludowych i folklorystycznych. Wystąpią Świeckie Gzuby ze Świecia, Chaberki z Jeżewa i Fefernuski ze Starogardu Gdańskiego oraz zespół pieśni i tańca Kociewianki. Zaplanowano też wernisaż wystawy „Kociewie na szkle" oraz Jarmark Kociewski ze stoiskami Kół Gospodyń Wiejskich, atrakcje dla dzieci i rękodzieło.
Odbędzie się też konferencja popularno-naukowa. O godz. 13 w świetlicy przy remizie OSP w Grucznie o szeroko pojętej tematyce związanej z Kociewiem mówić będą naukowcy: prof. dr hab. Mirosław Błaszkiewicz, prof. dr hab. Józef Borzyszkowski, dr Anna Łucarz, dr hab. Izabela Chudzyńska, dr hab. Jowita Kęcińska-Kaczmarek i dr hab. Maria Pająkowska-Kensik.
Gruzini, Azerowie, Peruwiańczycy...
Obok Kociewia pokażą się w Grucznie wystawcy z różnych stron świata: Ormianie, Gruzini, Azerowie, Włosi, Austriacy, Litwini, a także artyści z Peru i Meksyku.
W przewadze będą jednak polscy wytwórcy. Miejsca na Festiwalu Smaku już zarezerwowało 120 wystawców. W ofercie mają różnorodne sery, wędliny, przetwory owocowe i warzywne, pierogi, zapiekanki, nalewki, wina, pieczywa, miody, lody, słodycze, wyroby jubilerskie, drewniane, wiklinowe i inne.
- Szykujemy różne pokazy, w tym smażenia powideł w miedzianym kotle, tresury psów pasterskich, zaprzęgu koni zimnokrwistych; produkcji fjuta, czyli gęstego syropu z buraka cukrowego; a także pokaz pracy lokomobili, zabytkowej maszyny parowej – wylicza Jarosław Pająkowski, komisarz Festiwalu Saku w Grucznie.
Pierwszy dzień Festiwalu Smaku w Grucznie zamknie koncert kapeli góralskiej z Zębu, a już następnego dnia o godz. 10 wystawcy znowu zaproszą do swoich stoisk. Festiwal zakończy się w niedzielę 21 sierpnia o godz. 16.
