W sobotę (6 listopada) warsztaty odbędą się w holu chełmińskiego kina "Rondo", natomiast w niedzielę (7 listopada) w restauracji "Centralna". Początek o godz. 10.00.
W pierwszym dniu warsztatów kursanci będą mogli zapoznać się z tradycyjnymi przepisami na gęsinę oraz posmakować mięsa różnych odmian. Na dzień kolejny zaplanowano prezentację poszczególnych technik przygotowania gęsiny oraz odmienności w jej przyprawianiu w poszczególnych kulturach.
Przeczytaj również: 11 listopada w największych miastach województwa kujawsko - pomorskiego odbędę się festyny promujące gęsinę..
Tegoroczną edycję poprowadzą w Chełmnie: Eugeniusz Mientkiewicz - menadżer Roberta Makłowicza, propagator smaków, niezależny dziennikarz, współpomysłodawca warsztatów kulinarnych w Grucznie oraz Zbigniew Kmieć - dziennikarz magazynów kulinarnych, twórca oryginalnych przepisów, współpomysłodawca warsztatów kulinarnych.
Trzeciego dnia (8 listopada) zaplanowano objazd gospodarstw hodujących gęsi różnych ras.
Organizatorami warsztatów jest Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły oraz Slow Food Polska Conviuvium Gruczno. Impreza jest częścią akcji Urzędu Marszałkowskiego "Gęsina na świętego Marcina.
Udostępnij