MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Gimnazjaliści ze Świecia gotują, żeby wygrać sprzęt dla szkoły

ciem
W konkursie "Żyj smacznie i zdrowo" można wygrać wyposażenie sali multimedialnej.
W konkursie "Żyj smacznie i zdrowo" można wygrać wyposażenie sali multimedialnej. nadesłane
W konkursie "Żyj smacznie i zdrowo" można wygrać wyposażenie sali multimedialnej. Ma na to ochotę dwanaście szkół z powiatu świeckiego, w tym m.in. Gimnazjum nr 3 w Świeciu.

Uczniowie Gimnazjum nr 3 przygotowali swoją prezentację w konkursie "Żyj smacznie i zdrowo".

Przed świętami wielkanocnymi zorganizowali w szkole dla nauczycieli i kolegów z innych klas "GimBar", gdzie serwowali własnoręcznie przygotowane potrawy według przepisów otrzymanych od organizatora konkursu.

- Uczniowie z klasy I b, po lekcji na temat zdrowego żywienia oraz roli warzyw i owoców w naszej diecie, zaproponowali, aby ugościć uczniów oraz grono pedagogiczne naszej szkoły w restauracji ich pomysłu.

Przygotowali menu, kupili niezbędne produkty, wykorzystali przepisy z otrzymanej od Winiary, organizatora akcji, książeczki kucharskiej, zaprojektowali logo baru, graficznie dopracowali menu, które znalazło się na każdym stoliku - mówi o przygotowaniach wydarzenia polonistka Anna Łucarz, opiekun uczestników konkursu.

Gimnazjaliści przygotowali siedem dań, a przepisami na niektóre chcą podzielić się z Czytelnikami "Gazety Pomorskiej". Jednooka cukinia to zblanszowana cukinia, zapiekana z ziołami prowansalskimi, potartym serem żółtym oraz pokrojoną w kostkę fetą, po kilku minutach w piekarniku rozbijamy na danie jajko, które przypomina sadzone, a w efekcie stanowi "oko" cukini, która puszcza je do wszystkich głodomorów, zachęcając do zjedzenia.

Więcej wiadomości ze Świecia na www.pomorska.pl/swiecie.

Łosoś w solarium - to danie, które uczy, jak wykorzystać każdy produkt i nie marnować jedzenia. Czteroziarnisty chleb obsmażyliśmy w roztrzepanym jajku, przesmarowaliśmy twarogowym serkiem Almette, na to plastry wędzonego łososia, szczypta świeżego koperku i gotowe! - opisywali swe dokonania zadowoleni gimnazjaliści. Oprócz tego uczniowie zachwycili kolegów m.in. własnoręcznie wykonanym sushi, czy koktajlem bananowym z miodem.

Akcja odniosła sukces: - Potwierdzeniem tego są propozycje uczniów-gości, żeby taki "GimBar" funkcjonował w naszej szkole raz w tygodniu albo chociaż raz w miesiącu. Jej organizacji chętnie podjęłyby się kolejne klasy, co dowodzi, że zdrowe i smaczne jedzenie zagości na naszych talerzach na dłużej - zapewnia Anna Łucarz.
Teraz starania gimnazjalistów oceni powołane przez Winiary jury. Wyniki poznamy do końca kwietnia. W konkursie bierze udział jeszcze jedenaście szkół z powiatu świeckiego.A

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska