Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

GIS wydało ostrzeżenie. Wykryto salmonelle na skorupkach jaj

JJ za GIS
GIS wydało ostrzeżenie. Wykryto salmonelle na skorupkach jaj
GIS wydało ostrzeżenie. Wykryto salmonelle na skorupkach jaj Mikołaj Suchan
Główny Inspektorat Sanitarny wydał kolejne ostrzeżenie. Stwierdzenie pałeczek Salmonella na powierzchni skorupek jaj

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności wydano 30 kwietnia 2019 roku. Stwierdzono pałeczki Salmonelli na powierzchni skorupek jaj.

Obecność bakterii Salmonella z grupy OD wykryto na powierzchni skorupek jaj w 1 z 5 badanych próbek.

Szczegóły dotyczące produktów:

  • Produkt – Świeże jaja "Jaja Wojciechowicz" klasa świeżości A, kategoria wagowa: M-średnie (63g>masa>53 g)
  • Najlepiej spożyć przed: 12.05.2019
  • Kod na skorupkach jaj – 3PL 02181303
  • Numer zakładu pakowania jaj: PL 02185903 WE
  • Producent – JAJO – WOJCIECHOWICZ Wojciech Wojciechowicz Wróblowice, ul. Innowacyjna 22, 55-630 Miękinia

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
O wyniku badania Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Środzie Śląskiej właściwy dla miejsca prowadzenia działalności producenta jaj, zarząd sklepu NETTO Sp. z o.o. w Kobylance, w którym pobrano próbkę oraz producenta ww. kwestionowanej próbki. NETTO Sp. z o.o. poinformowała, że w dniu 30.04.2019 r. ww. jaja zostały usunięte ze sklepów tej sieci.

GIF wycofuje z obrotu znane produkty lecznicze [NAJNOWSZE OSTRZEŻENIE]

Zalecenia dla konsumentów

Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii i kodzie na skorupce wskazanym w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny.

Zakup jaj
Należy upewnić się, że skorupki jaja są czyste i nieuszkodzone.

Przechowywanie
Jaja należy przechowywać w lodówce, w oryginalnym opakowaniu, zgodnie z terminem przydatności do spożycia umieszczonym na opakowaniu.

Przygotowywanie dań/potraw

  • Należy unikać, szczególnie przez osoby wrażliwe (dzieci, chorzy, osoby starsze), potraw zawierających surowe jaja, takich jak: sernik, tiramisu, majonez, sosy typu holenderskiego, kogel-mogel itp. Niosą one z sobą zwiększone ryzyko zachorowania.
  • Gotując jaja należy pamiętać, by zarówno białko jak i żółtko były ścięte. Najlepiej, gdy jajecznica, jaja sadzone są również ścięte.
  • Ręce kontaktujące się z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z mydłem.
  • Naczynia, wyposażenie oraz powierzchnie mające kontakt z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z detergentami.
  • Po rozbiciu jaj skorupki należy wyrzucić bezpośrednio do śmieci.
  • Jaja i inne dania po przygotowaniu należy przekładać na powierzchnie lub naczynia, które nie miały kontaktu z surowymi jajami.

Podawanie posiłków
Nie należy stosować tych samym talerzy czy sztućców, które miały kontakt z surowymi jajami. Ugotowane jaja, jajecznica, jajka smażone czy sadzone powinny być podawane bezpośrednio po przygotowaniu.

PiS obiecuje: 500 plus na pierwsze dziecko, "13" emerytura dla najstarszych.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska