To już po raz jedenasty mistrzynie kuchni chwaliły się swoimi specjałami na wojewódzkim konkursie "Nasze kulinarne dziedzictwo". Wystawców było 48, a potraw - 99.
Panie z Łęga gościły na konkursie po raz trzeci i zabrały ze sobą rolmopsa ze śledzia w zalewie słodko-kwaśniej, nalewkę wiśniową, pyzy borowiackie, ser topiony na parze, nalewkę z pigwy, konfiturę borówkową z Borów Tucholskich, szynkę chłopską wędzoną. Część z tych pyszności jest już na liście tradycyjnych potraw regionu.
A tym razem uwagę jurorów w kategorii produktów roślinnych zwróciła na siebie konfitura borówkowa, która zajęła pierwsze miejsce. Wyróżnienie od Agencji Rozwoju Rolnictwa dostała zaś nalewka z pigwy.
Teresa Kropidłowska, która konfiturę borówkową wymyśliła i upichciła, bardzo się cieszy z nagrody i zapowiada, że to jeszcze nie koniec eksperymentowania.
- Nasze koło gospodyń bardzo lubi działać w kuchni - śmieje się. - W sierpniu zapraszamy do nas na imprezę pt. "Łęskie kapuśniaki", będzie się można uraczyć smacznym jedzonkiem.
A kto chciałby się czegoś więcej nauczyć, może się zapisać na warsztaty kulinarne, które potrwają od sierpnia do października i zostały dofinansowane przez LGD "Sandry Brdy".
- Zapraszamy - zachęca Teresa Kropidłowska.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Odmieniona Lucyna Malec bryluje na imprezie. Czas się dla niej zatrzymał! [ZDJĘCIA]
- Widzowie dopatrują się romansu w TzG! Drobne gesty zdradzają wszystko
- Ścibakówna nie wywodzi się z wyższych sfer. Tego nie wiedzieliście o żonie Englerta
- Od sutenerki i żony gangstera do celebrytki. Tak Kaźmierska pięła się na szczyt