Do udziału w ubiegłorocznej, VIII edycji „Bitwy regionów” zgłosiła się najwyższa w historii konkursu liczba kół gospodyń wiejskich – 3528. Z kujawsko-pomorskiego zaprezentowały się 332 koła.
Od początku Bitwy gospodynie zgłaszają do konkursu niezwykłe potrawy, przede wszystkim regionalne, bo lokalność produktów, rodzime smaki i kulinarne zwyczaje są szczególnie doceniane w tym ogólnopolskim konkursie.
Za danie 2023 roku jury pod przewodnictwem Karola Okrasy wybrało „ślebodną jorkę z saflarzańskiej dziedziny piecono na zawaterniku”, serwowane przez KGW Szaflary z województwa małopolskiego. Jorka to owca niedojna, a zawaternik to kloc drewna najczęściej świerkowy. Z województwa kujawsko-pomorskiego do finału zakwalifikowało się KGW Ziemi Starotoruńskiej w Przysieku z gęsiną w sosie śliwkowo-cebulowo-miodowym, kluseczkami i buraczkami.
- Czy będzie IX edycja tego konkursu? – dopytują nasze Czytelniczki. - Na razie cisza na stronie internetowej „Bitwy regionów”, a pomysły na kolejne dania już są!
- Będzie IX edycja „Bitwy regionów”– odpowiada Joanna Łastowska, p. o. dyrektora Wydziału Bezpieczeństwa Informacji w Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa, głównego organizatora "Bitwy regionów". - W chwili obecnej trwają prace nad ustalaniem treści postanowień regulaminu konkursu. Wszelkie aktualne informacje dotyczące organizacji i przebiegu IX edycji „Bitwy regionów” będą na bieżąco zamieszczane na stronach internetowych: www.bitwaregionow.pl, www.kupujswiadomie.gov.pl oraz na profilu #KupujŚwiadomie na Facebooku.
