Nie tylko szybko zwalcza chłód, ale również dostarcza pełnowartościowego białka, wapnia, magnezu, fosforu, potasu, cynku, miedzi manganu i selenu oraz witaminy B2, B12 oraz witaminy A, B1 i kwasu pantotenowego.
Przeczytaj również: Czekolada jest cudowna!
Oprócz tego gorąca czekolada zawiera tryptofan, z którego powstaje serotonina - hormon tkankowy, który uspokaja i skutecznie podnosi nastrój. Z uwagi na niewielką zawartość kofeiny, nie zaleca się picia czekolady przed snem.
POMYSŁY NA GORĄCĄ CZEKOLADĘ
Czekolada jest wspaniała pod każdą postacią. Przygotowana na gorąco rozgrzewa i zapewnia wspaniały nastrój na cały dzień. Można oczywiśce przygotować ją bez żadnych dodatków, ale warto czasem pokusić się o urozmaicenie.
Czekolada na gorąco - przepis podstawowy
SKŁADNIKI (na 6 filiżanek):
250ml śmietany kremówki 30% (lub 36%)
400ml mleka 3,2%
200g słodkiej czekolady mlecznej
cukier waniliowy
przyprawy
PRZYGOTOWANIE:
Mleko i 200ml kremówki zagotować. Czekoladę zetrzeć lub posiekać i dodać do gotującego się mleka ze śmietaną. Mieszać ok. 1 minuty. Gdy czekolada ostygnie, można ją na nowo podgrzać, ale trzeba uważać, aby się nie przypaliła. Pozostałe 50ml kremówki ubić na sztywno, dodając cukier waniliowy. podawać czekoladę ozdobioną bitą śmietaną.
Do czekolady na gorąco można dodawać dowolne aromatyczne przyprawy, w szczególności: cukier waniliowy, laskę wanilii, cynamon, goździki, mieszankę przypraw piernikowych, ciemne kakao, chili. Należy je dodawać do mieszanki mleka i śmietany przed dodaniem czekolady.
A jakie są Wasze sposoby na gorącą czekoladę?
Ruszył konkurs "Gotowanie z Pomorską". Baw się z nami!
Czytaj e-wydanie »