Im czekolada ciemniejsza, tym więcej w niej właściwości korzystnych dla naszego zdrowia. W sezonie zimowym jest obowiązkowym napojem rozgrzewającym. Czekolada mleczna i biała są słodyczami, których nie powinno się nadużywać. Inaczej jest z ciemną czekoladą, która według dietetyków jest zdrowym rarytasem.
Według badaczy, zjedzenie codzienne jedzenie kostki gorzkiej czekolady obniża ciśnienie krwi. Ponadto zawarte w niej polifenole zmniejszają ryzyko powstania zakrzepów, które mogą doprowadzić do udaru i zawału serca.
Takie są magiczne właściwości gorącej czekolady
Wypicie szklanki gorącej czekolady znacznie redukuje poziom stresu. Dzieje się tak dzięki wysokiej zawartości magnezu. Gorąca czekolada niemal natychmiastowo poprawia nastrój. Jakie są jeszcze jej magiczne właściwości? Odpowiedź znajdziesz w naszej galerii!
