MKTG SR - pasek na kartach artykułów

"Gotuj z Pomorską": Deser z jabłek z płatkami owsianymi [przepis Czytelniczki]

Barbara Kaczmarek (opr. ska)
Jabłka obrać, pokroić w kawałki, odrzucając gniada nasienne.
Jabłka obrać, pokroić w kawałki, odrzucając gniada nasienne. sxc.hu
- Znalazłam kilka przepisów mojej babci - mówi pani Barbara i dodaje: - Z biegiem czasu je udoskonalałam. Produkty, z których się je robi są dostępne w każdym sklepie, a sposób przyrządzenia dań jest bardzo łatwy.

Składniki:

80 dag winnych jabłek
4 łyżki cukru
sok z połowy cytryny
pół łyżeczki cynamonu
10 dag płatków owsianych
2 łyżki cukru do płatków
2 łyżki masła

Ruszył konkurs "Gotowanie z Pomorską". Baw się z nami zgłoszenia przyjmujemy do 10.11.2011.
Jabłka obrać, pokroić w kawałki, odrzucając gniada nasienne.

Włożyć do garnka, dodać cukier, sok z cytryny i cynamon, polać 1/2 szkl. wody i pod przykryciem rozgotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.

Gdy jabłka rozpadną się, odkryć i odparować. Przełożyć do miseczek. Płatki z dodatkiem masła i cukru zrumienić na patelni, stale mieszając, aż płatki pokryją się karmelem. Płatkami posypać masę jabłkową.

Czytaj e-wydanie »

Nieruchomości z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska