Składniki:
80 dag winnych jabłek
4 łyżki cukru
sok z połowy cytryny
pół łyżeczki cynamonu
10 dag płatków owsianych
2 łyżki cukru do płatków
2 łyżki masła
Ruszył konkurs "Gotowanie z Pomorską". Baw się z nami zgłoszenia przyjmujemy do 10.11.2011.
Jabłka obrać, pokroić w kawałki, odrzucając gniada nasienne.
Włożyć do garnka, dodać cukier, sok z cytryny i cynamon, polać 1/2 szkl. wody i pod przykryciem rozgotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.
Gdy jabłka rozpadną się, odkryć i odparować. Przełożyć do miseczek. Płatki z dodatkiem masła i cukru zrumienić na patelni, stale mieszając, aż płatki pokryją się karmelem. Płatkami posypać masę jabłkową.
Czytaj e-wydanie »