Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

"Gotuj z Pomorską": Nalewka malinowa [przepis Czytelniczki]

Teresa Kropidłowska (opr. ska)
Nalewka malinowa
Nalewka malinowa Teresa Kropidłowska
Teresa Kropidłowska jest prezesem KGW "Łężanki' w Łęgu i tam również spełnia się w kulinariach.

Składniki:

2 l malin
1kg cukru
1 l wody
1 l spirytusu 96%

Ruszył konkurs "Gotowanie z Pomorską". Baw się z nami zgłoszenia przyjmujemy do 10.11.2011.
Dojrzałe, piękne maliny wsypać do gąsiorka, zalać syropem ugotowanym z cukru i wody.

Wlać spirytus, gąsiorek szczelnie zakryć i zostawić w pokojowej temperaturze na 2 tygodnie.

Stojący z nalewką gąsiorek musi mieć " absolutny spokój", nie może być potrącany ani przesuwany.

Po 2 tygodniach owoce osiądą na dnie, a czysta " jak łza" nalewka wypłynie na wierzch. Wówczas należy ją bardzo ostrożnie zlać, porozlewać do butelek i zostawić w suchym chłodnym miejscu, co najmniej na 5 - 7 miesięcy.

Czytaj e-wydanie »

Nieruchomości z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska