Składniki:
2 l malin
1kg cukru
1 l wody
1 l spirytusu 96%
Ruszył konkurs "Gotowanie z Pomorską". Baw się z nami zgłoszenia przyjmujemy do 10.11.2011.
Dojrzałe, piękne maliny wsypać do gąsiorka, zalać syropem ugotowanym z cukru i wody.
Wlać spirytus, gąsiorek szczelnie zakryć i zostawić w pokojowej temperaturze na 2 tygodnie.
Stojący z nalewką gąsiorek musi mieć " absolutny spokój", nie może być potrącany ani przesuwany.
Po 2 tygodniach owoce osiądą na dnie, a czysta " jak łza" nalewka wypłynie na wierzch. Wówczas należy ją bardzo ostrożnie zlać, porozlewać do butelek i zostawić w suchym chłodnym miejscu, co najmniej na 5 - 7 miesięcy.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Pyrkosz nie cierpiał Fitkau-Perepeczko. Cały plan słuchał, jak jej ubliżał
- Projektant załamuje ręce nad Cichopek. Apeluje, by zostawiła modę profesjonalistom
- Jak mieszka Tomasz Raczek? Uwielbia elementy jak ze słynnego wraku
- Krawczyk poszedł do biskupa, by unieważnić małżeństwo. Oto, co powiedział pod krzyżem