Spis treści
TŁUSTY CZWARTEK 2024. Oto przepis na tradycyjne domowe pączki z dżemem, marmoladą lub konfiturą z róży
Składniki na około 40 pączków:
- 1 kg mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży lub 3 saszetki (21 g) drożdży suchych
- 100-150 g cukru
- 500 ml mleka
- 6 żółtek
- 1 całe jajko
- 5-6 łyżek oleju lub 100 g masła
- pół laski wanilii (lub małe opakowanie cukru wanilinowego)
- 40 ml spirytusu
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- pół łyżeczki soli
- tłuszcz do smażenia
- konfitura do nadziania
- cukier puder do posypania lub lukier (1 szklankę cukru pudru rozprowadzić z 2-3 łyżkami gorącej wody)
Wykonanie:
Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami. Jeśli wykorzystujemy świeże drożdże, najpierw należy zrobić rozczyn.
Dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić. Pod koniec dodać rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać jeszcze kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (około 1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Pączki formować ręcznie - odrywać kawałki ciasta o wadze około 50 g. W tym momencie pączki można nadziać konfiturą lub dżemem (po ok. 1 pełnej łyżeczce. Uformować kulki a następnie odłożyć je na stolnicę oprószoną mąką pszenną. Tak przygotowane pączki przykryć i pozostawić w cieple na około 20-25 minut, aż ponownie podwoją objętość.
Tradycyjne domowe pączki smażyć w głębokim tłuszczu, w temperaturze 175ºC, z obu stron, na złoty kolor. Najlepiej do smażenia pączków nadaje się smalec, jeśli jednak nie macie smalcu, możecie smażyć pączki na oleju arachidowym lub oleju ryżowym. Ważne, aby był to olej, który ma wysoką temperaturę dymienia, czyli nadaje się do długiego, głębokiego smażenia.
Usmażone pączki wyjąć, osączyć na papierowym ręczniczku, posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
To Cię może też zainteresować
TŁUSTY CZWARTEK 2024. Oto przepis na tradycyjne domowe pączki z budyniem
Domowe pączki z budyniem to pyszna alternatywa dla tych, którzy nie lubią pączków z marmoladą czy dżemem. Pączki z budyniem z tego przepisu są bardzo delikatne. Pączkami z budyniem będą zachwycone nie tylko dzieci. Przepis na pączki z budyniem nie jest skomplikowany ani czasochłonny. Przedstawiamy przepis na pączki z budyniem.
Składniki na ok. 24 pączki z budyniem:
- Cukier wanilinowy
- 500 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 80 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 7 żółtek
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
- szczypta soli
- 1 łyżka spirytusu lub octu
- 1 l oleju lub innego tłuszczu do smażenia pączków
- 1 Budyń o smaku śmietankowym
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski. Mleko podgrzać na wolnym ogniu, rozpuścić drożdże, dodać łyżeczkę cukru. Pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać mąkę oraz pozostałą część cukru, cukier wanilinowy, żółtka, śmietanę, sól oraz spirytus. Wyrobić dobrze ciasto, posypać mąką i przykryć. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około pół godziny.
Przygotować budyń do nadzienia dla pączków: ugotować budyń, dodając do mleka proszek budyniowy, żółtko oraz mąkę. Ostudzić.
Przyszedł czas na smażenie pączków z budyniem. W rondlu rozgrzać olej. Z przygotowanego ciasta uformować 24 kule, spłaszczyć je i położyć na środku łyżeczkę budyniu. Brzegi należy dokładnie zlepić. Tak przygotowane pączki ułożyć na ściereczce i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Wrzucać na gorący tłuszcz, smażyć na rumiano ciągle je odwracając. Gorące pączki polukrować lub zimne posypać cukrem pudrem.