Baba wielkanocna, dla innych babka łaciata, cytrynowa czy kakaowa, jeśli do ciasta lub jego części dodamy kakao albo inne dodatki. To specjał dobrze znany na naszych stołach. Ich szeroki wybór i coraz wymyślniejsze wersje można kupić w cukierniach czy marketach, ale prawdziwa satysfakcja pojawia się, kiedy przygotujemy swoją własną babę wielkanocną!
Babka wielkanocna - prosty przepis
Przygotowanie babki wielkanocnej nie wymaga dużo czasu. Potrzebujemy tylko kilku składników. Zobaczcie sprawdzony przepis.
Babka wielkanocna - składniki
- 250 gramów masła
- 5 jajek
- 220 gramów cukru
- 320 gramów mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 gramów cukru waniliowego
- skórka z 2 cytryn
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka kakao
- 100 gramów mlecznej czekolady
Babka wielkanocna - przygotowanie
- Krok pierwszy - masło roztapiamy w mniejszym garnku i odstawiamy, aby przestygło.
- Krok drugi - jajka wyciągamy z lodówki, powinny być w temperaturze pokojowej. Oddzielamy biało od żółtek. Co żółtek wsypujemy cukier i cukier waniliowy.
- Krok trzeci - Żółtka i cukier miksujemy, aż otrzymamy puszystą masę. Najlepiej to zrobić mikserem z wysokimi obrotami przez około 3 minuty.
- Krok czwarty - Do osobnej miski wlewamy białka i miksujemy je ze szczyptą soli.
- Krok piąty - Dwie cytryny musimy sparzyć wrzątkiem i następnie odstawić do ostygnięcia. Następnie ścieramy z nich skórkę tarką z najmniejszymi oczkami. Wyciskamy sok z cytryny i wlewamy do masy z jajek i cukru. Dodajemy mąkę, masło, które nam wcześniej przestygło oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Na koniec dodajemy potartą skórkę cytryn i wszystko razem miksujemy.
- Krok szósty - Do masy dodajemy białka i delikatnie mieszamy.
- Krok siódmy - Część ciasta (mniej więcej 1/4) odlewamy do osobnej miski. Dodajemy roztopioną czekoladę i łyżeczkę kakao. Wszystko razem mieszamy.
- Krok ósmy - Większą część ciasta przekładamy do formy na babkę. Można ją wysmarować masłem.
- Krok dziewiąty - Na górę równomiernie nakładamy masę czekoladową. Całość wkładamy do piekarnika na około trzy kwadranse. Temperatura powinna wynosić 175-180 stopni. Po tym czasie wykładamy babkę do ostygnięcia. Gdy już ostygnie wyciągamy z formy i dekorujemy (lukrem, polewą czekoladową, waniliową itp.).

Wideo