- Na krajowym rynku ceny skupu w zakładach przetwórczych rosną z powodu mniejszej podaży żywca. W lutym br. zaimportowano z Danii mniej warchlaków, co jest teraz widoczne na rynku. Ponadto sezon grillowy w końcu ruszył wraz z poprawą pogody. Restauracje i hotele odbudowują zapasy po lockdownie Covid-19. Stąd większe zainteresowanie i wyższe stawki płacone przez mniejsze zakłady przetwórcze, które zaopatrują kanał HoReCa. Średnia cena płacona za tuczniki na wagę żywą wyniosła 4,85 zł/kg (+20 gr t/t). Za klasę E zakłady przetwórcze płacą średnio 6,50 zł/kg (+25 gr. t/t) - opisuje Aleksander Dargiewicz, prezes Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.
Sprawdź również: Wykruszą się gospodarstwa utrzymujące świnie, przewiduje branża. Chodzi o nowe przepisy
Ceny skupu świń
Według notowań Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie, średnie stawki w maju 2021:
- Tuczniki kl. 1 - 4.62 zł/kg
- Tuczniki k. 2 - 4.16 zł
- Tuczniki kl. E - 6.19 zł
- Maciory - 2.97 zł
- Warchlaki - 207.69 zł za sztukę
Jeśli chodzi o ceny skupu żywca wieprzowego w niektórych krajach unijnych, branża wskazuje - powiało optymizmem.
- Sytuację europejskich eksporterów poprawia konkurencyjna cena w stosunku do USA. Aby sprostać zamówieniom eksportowym z Chin, Hiszpanie kupują duże ilości żywca z Francji, Belgii i Holandia, co poprawia sytuację na rynku wieprzowiny w tych krajach - wskazuje prezes KZP-PTCH. Cena pozostała niezmieniona w Danii, Francji, Belgii i Austrii. Rozpoczęty sezon grillowy w Niemczech spowodował duże zainteresowanie ubojni surowcem. Podaż świń na rynku niemieckim pozostaje na stosunkowo niskim poziomie.
