
Oto właściwości grzanego wina
Grzane wino ma wiele udowodnionych naukowo zalet, które sprawiają, że warto je pić - oczywiście od czasu do czasu i z umiarem. Sprawdź, jakie są skutki picia grzanego wina >>>>>

Grzane wino spowalnia procesy starzenia
"Starzeje się jak wino" - z pewnością większość słyszała takie powiedzenie. Okazuje się, że naprawdę może się tak zdarzyć, gdy spożywamy grzane wino. Jest to również poparte badaniami - naukowcy odkryli, że grzane wino zawiera resweratrol, związek polifenolowy, który [b]pomaga spowolnić proces starzenia się organizmu[/b].

Grzane wino na zdrowe serce
Grzane wino rzeczywiście jest dobre dla serca i poprawia jego kondycję. Badania wykazały, że picie wina w umiarkowanych ilościach może okazać się dobrym źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają zmniejszyć stres sercowo-naczyniowy. Co więcej, przyprawy takie jak cynamon czy imbir wiąże się z poprawą zdrowia układu krążenia.

Grzane wino na cholesterol
Grzane wino może pomóc obniżyć poziom cholesterolu. To świetna wiadomość, ale zdolność do obniżania poziomu cholesterolu zależy od rodzaju czerwonego wina (lub soku z czerwonych winogron), które używamy. Badania wykazały, że czerwone winogrona Tempranillo – używane do produkcji niektórych czerwonych win, takich jak Rioja – mogą faktycznie mieć znaczący wpływ na poziom cholesterolu. Naukowcy odkryli, że u uczestników badania, którzy spożywali ten sam suplement winogronowy znajdujący się w czerwonym winie, poziom LDL (czyli tzw. "złego" cholesterolu) spadł.