Jak mówi Karolina Nynca-Jankowska, rzeczniczka Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, grzyboznawca przyjmuje interesantów w siedzibie PSSE przy ul. Kilińskiego 16, pokój nr 15 w godzinach 7.15-11.
Porad udzielają także - w tych samych godzinach - klasyfikatorzy grzybów. - Ważne, aby ktoś, kto chce otrzymać poradę w sprawie grzybów, dostarczył dany okaz w całości, to znaczy cały owocnik - mówi Karolina Nynca- Jankowska. - Grzyby podlegające rozpoznaniu muszą też być koniecznie świeżo zebrane.
>> Najświeższe informacje z regionu, zdjęcia, wideo tylko na www.pomorska.pl <<
Gdy ma się wątpliwości, czy dany grzyb jest jadalny, czy nie, można też do Sanepidu zadzwonić i umówić się telefonicznie z grzyboznawcą czy klasyfikatorem grzybów.
- CodzienNie kilka osób szuka u nas porady - mówi Barbara Modzelewska. - Czasami trafiają do nas z zaskakującymi okazami - na przykład z grzybami, których już dawno nie było, na przykład z rydzami czy borowikami ceglastoporymi. W przeważającej mierze grzybiarze przynoszą okazy jadalne, trafił nam się jednak także jeden muchomor.
Warto wiedzieć, na przykład kupując grzyby na targu - a pojawiły się tam między innymi ogromne kanie - że grzyby powinny być sprzedawane w całości, jako całe owocniki. Tymczasem bywają najczęściej wystawiane jedynie ich kapelusze. Grzyby z targu także można zanieść do grzyboznawcy. Oceni, czy możemy je jeść bezpiecznie.
Lasy w Kujawsko-Pomorskiem pełne grzybów! [zdjęcia od CZYTELNIKÓW]
Pogoda na dzień (20.09.2017) | KUJAWSKO-POMORSKIE
Źródło: TVN Meteo Active/x-news