W bydgoskim oddziale terenowym Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa był konkurs kulinarny „Wigilia w mieście a na wsi”. Uczestnicy to młodzież uczęszczająca do szkół ponadgimnazjalnych województwa kujawsko-pomorskiego.
Bezkonkurencyjni okazali się uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu, którzy zajęli pierwsze miejsce. Placówkę reprezentowali Maciej Czarniak i Paulina Majewska, których przygotowały do konkurencji nauczycielki żywienia Elżbieta Woźniak i Alicja Gołembiewska-Lewandowska.
>> Najświeższe informacje z regionu, zdjęcia, wideo tylko na www.pomorska.pl <<
Konkurs miał dwa etapy. Pierwszy polegał na wyborze najlepszych dań spośród nadesłanych zgłoszeń przez szkoły na podstawie dostarczonych przepisów oraz zdjęć sporządzonych potraw. Z tych zgłoszeń wyłoniono sześć zespołów, które zakwalifikowano do finału konkursu. Polegał on na przygotowaniu dwóch potraw wigilijnych: dania na ciepło oraz zupy lub zamiennie dania na zimno.
Potrawy były przygotowywane na miejscu przez zespoły dwuosobowe na wcześniej przygotowanych przez organizatora stanowiskach w restauracji Villa Calvados w Bydgoszczy. Każdy zespół mógł dowolnie wzbogacić dania naturalnymi dodatkami spożywczymi oraz zadbać o regionalny element dekoracyjny, który wzbogacił estetykę wystawki. Uczniowie kowalskiej szkoły rolniczej przygotowali następujące potrawy: zupę borowikową z kluskami kładzionymi oraz karpia w sosie piernikowym z puree selerowo-jabłkowym z prażonymi migdałami.
Komisja konkursowa przyznała nagrody biorąc pod uwagę zgodność tematyczną, stopień trudności wykonania, smak, aranżację potrawy, prawidłowy dobór składników, ergonomię i estetykę stoiska. Każdy z finalistów otrzymał nagrodę rzeczową. Był to robot wieloczynnościowy, który na pewno przyda się w przygotowywaniu kolejnych potraw.
Wojciech Kędzia, zastępca dyrektora OT KOWR w Bydgoszczy, wręczył wszystkim pamiątkowe dyplomy.
Info z Polski - przegląd najciekawszych informacji z kraju [20.12.2017]