Naukowcy odkryli zajmujący się zagadnieniem smaku i zapachu, że tą specjalną przyprawą są bakterie mieszkające w naszych ustach. Znawcy wina zauważyli już dawno, że niektóre jego gatunki pozostawiają w ustach smak, który w pełni rozwija się dopiero po ok. 20-30 sekundach.
Podobne posmaki można poczuć jedząc np. cebulę i paprykę. Eksperci odkryli właśnie tajemnicę tej opóźnionej reakcji. Otóż niektóre mikroby znajdujące się w ludzkiej ślinie sprawiają, że zmienia się postać pewnych związków chemicznych zawartych np. w winie, cebuli i papryce.
Dzięki temu produkty te nabierają więcej aromatu i smaku. Osiągają nowy wymiar zapachowy, gdyż pojawiają się w nich tzw. tiole. Są to związki zawierające siarkę, które mają niezwykle intensywną woń - to one np. nadają zapach... wydzielinie skunksa.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Opozda podjęła decyzję w sprawie Vincenta. Królikowski nie ma tu nic do gadania
- Ostrzegamy: Daniel Martyniuk znowu "śpiewa". Ekspertka wysyła go na oddział
- Dawno niewidziana Szostak na imprezie. Bardzo się zmieniła [ZDJĘCIA]
- Roksana Węgiel i Kevin Mglej wezmą nowy ślub! Sensacyjne szczegóły tylko u nas